• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.10.2023

14:07

Isprobajte tartar biftek! Čuveno jelo od živog mesa je specijalitet sa dugom tradicijom

Shutterstock

Recepti

Isprobajte tartar biftek! Čuveno jelo od živog mesa je specijalitet sa dugom tradicijom

Podeli vest

Tartar biftek je delikates koji se pažljivo pravi, a jede kao predjelo, uz dvopek i puter.

Kada se dobro spremi, tartar biftek je gastronomska poslastica. Njegovo poreklo vezuje se za Sibir i narod Tatara, koji su spremali sveže goveđe i konjsko meso sa začinima.

S obzirom da u srednjem veku nije bilo frižidera, a Tartari su bili nomadski narod koji se stalno kretao po širokim stepama, nije bilo lako održati meso, a da se ne pokvari. Često nisu bili u prilici ni da ga ispeku, pa su se dosetili da sveže meso usitne i pomešaju sa začinima. 

Vremenom je recept za tartar biftek usavršavan, posebno u Rusiji. Danas svaki bolji restoran u svetu ima svoj recept za ovaj biftek, a od načina na koji kuvar ume da napravi pikantan mesni namaz, možete proceniti i kvalitet kuhinje.

Tartar biftek možete napraviti kod kuće i obradovati goste neobičnim ukusom koji se dugo pamti.

Sastojci:

300-400 g bifteka

0,2 dl ulja

1 žumance

½ glavice crnog luka

sok od ½ limuna

kašičica senfa

kašičica kečapa

6 zrna kapra

5-6 kornišona

2 čena belog luka

ljuta papričica, po ukusu

pola kašičice vorčester sosa

ljuta papričica po ukusu

so i biber

0,2 dl konjaka

Foto: Shutterstock

 

 

Priprema:

Najbolje je da dok pripremate tartar biftek proveravate njegov ukus i dozirate sastojke po želji. Neke od sastojaka možete ukloniti a neke možete i dodati, sve po vašem ukusu.

Najpre treba kupiti svež biftek i sitno ga iseckati na uske tračice. Pomešati ga sa malo soli i ulja i ostaviti da se marinira preko noći u frižideru.

 Uzeti ujutru činiju i umutiti žumance sa ostatkom ulja, limunovim sokom, kečapom i senfom. Kada je smesa penasta dodavati meso i ostale sastojke po želji.

Svi sastojci treba da budu sitno iseckani.

Kada je smesa za biftek gotova, proverite ukus i ako je sve u redu, stavite tatar biftek u kalup da se napravi forma, pa ga stavite na veliki tanjir i aranžirajte peršunom, lukom, kaprom, paradajzom.

Možete da stavite jedno žumance na vrh, kao i krupnije mleveni biber, kako se često čini u svetskim kuhinjama.

Tartar biftek se najčešće jede kao predjelo namazan na prepečen hleb ili dvopek sa maslacem. Pije se crveno vino, odgovara mu Merlot ili naš Vranac.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija