• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

19:00

Šta sve možete da napravite od šljive? Recepti za pekmez, slatko i džem

Shutterstock

Recepti

Šta sve možete da napravite od šljive? Recepti za pekmez, slatko i džem

Podeli vest

Bilo da je sveža ili sušena, prerađena u slatke poslastice, sok ili rakiju, u Srbiji je vrlo popularna, a mnoge domaćice ovih dana spremaju svakojake đakonije.

Na pijace su već odavno stigle šljive, a s tezgi mami njihov miris. Vole ih i odrasli i deca, a kako i ne bi, kad su odličnog ukusa. Osim što su odlična zamena za slatkiše, šljive su i zdrave. Pomažu kod poteškoća s koncentracijom, jačaju srce, imunitet i regulišu probavu

I sušena i sveža, a još više kao prerađena, ovu voćku u Srbiji poštuju svi. Od slatkog, preko džema, pekmeza, suve šljive do soka i rakije - za svačiji ukus i godine. 

Još nije kasno da domaćice obraduju ukućane s nekoliko tegli džema ili slatkog. Donosimo vam nekoliko recepata, da vam olakšamo posao.

Pekmez od šljiva   

Sastojci: 

5 kg šljiva
kilogram šećera
dva limuna
dva dl ruma
tri vanilin-šećera

Priprema:

Šljive operite pod mlazom vode, ocedite, raspolovite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera, i tako dok sve ne potrošite. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan kuvajte na umerenoj vatri. Kad je smesa već poprilično gusta, dodajte limun oljušten i naseckan na tanke kriške. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Pekmez je kuvan kad s kašike pada u komadima. Sipajte u sterilizovane i zagrejane tegle i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima, da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašikom kristal-šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.

Foto: Shutterstock

Bakino slatko

Slatko od šljiva

Sastojci:

kilogram šljiva
kilogram šećera
limun 
jedna šipka vanile

Priprema:

Oljuštite šljive, pa ih stavite da odstoje sat do dva u krečnoj vodi. Isperite ih u tri do četiri vode, izvadite im koštice i osušite ih krpom. Šećer stavite u lonac i nalijte vodom toliko da ga prekrije. Ostavite da se kuva i vadite penu koja se hvata na površini. Kad je šećer dovoljno skuvan, tj. dovoljno gust, dodajte šljive. Šljive se kuvaju sve dok s kašike ne počnu da kaplju po dve-tri kapi. Na pet minuta pre kraja kuvanja, dodaju se vanila i sok od limuna. Sklonite slatko s vatre, pokrijte čistom i navlaženom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Slatko zatim stavite u tegle i pazite da sok uvek bude iznad šljiva.

Foto: Shutterstock

Sladak doručak

Džem od šljiva

Sastojci:

1,5 kg šljiva
450 g šećera 
limun  
dva vanilin-šećera 

Priprema:

Šljive operite, osušite i izvadite koštice. Narendajte i iscedite limun. U odgovarajuću činiju stavite red šljiva i pospite sok od limuna, malo narendane korice limuna i šećer, pa opet šljive, i redom dok sve ne utrošite. Na vrhu treba da bude šećer. Činiju pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru do sutra. Posle toga, pripremljene šljive prespite u posudu za kuvanje džema i stavite da se kuva 20 minuta od početka vrenja. Tokom kuvanja skidajte penu i redovno mešajte. Kad prođe dvadeset minuta vrenja, skloniti s vatre i dodajte vanilin-šećer. Mikserom vrlo kratko izmutite džem, da bi se razbili komadići šljiva. Vratite posudu na malo jaču vatru i uz stalno mešanje kuvajte jos deset minuta. Kad varjačom povučete po dnu šerpe, a za njom ostane trag, džem je gotov. Posudu sklonite s vatre, pokrijte kuhinjskom salvetom, da se samo nekoliko minuta prohladi. U prethodno sterilizovane tegle sipajte vreo džem, tegle odmah zatvarajte i okrenite ih naopako. Tako okrenute treba da stoje 24 sata. 

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić najavio: U toku rekonstrukcija 16 železničkih stanica
Društvo

Vesić najavio: U toku rekonstrukcija 16 železničkih stanica

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je Infrastruktura železnice Srbije sredinom aprila ove godine počela rekonstrukciju železničke stanice Gajdobra čime je, kako je rekao, započela rekonstrukcija 16 železničkih stanica širom Srbije.

13.05.2024

14:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Potez Siljanovske i dalje trese Grčku! Micotakis burno reagovao! Nazvao je manipulatornom, provokatorkom i šta sve ne!
"NEZAKONITO, NEDOZVOLJENO..."

Potez Siljanovske i dalje trese Grčku! Micotakis burno reagovao! Nazvao je manipulatornom, provokatorkom i šta sve ne!

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je, povodom toga što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

13.05.2024

09:10

Zabava

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00