• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.M.

19.04.2024

15:01

Raj za sva čula! Mako banja, mesto za relaksaciju, adrenalinsku avanturu i gurmanluk

Mako Spa -Hagymatikum

Putovanja

Raj za sva čula! Mako banja, mesto za relaksaciju, adrenalinsku avanturu i gurmanluk

Podeli vest

Želite da provedete opuštajući vikend, uživate u lekovitoj vodi i prirodi a da ne putujete predugo? Znate li da je Mako, biser banjskog turizma Mađarske, udaljen na samo oko 250 km od Beograda odnosno oko tri sata vožnje?

Grad koji je u svetu nekad bio poznat po posebnoj sorti crnog luka, danas je mesto koje svake godine posećuje sve više ljudi iz Srbije kako bi uživali u blagodetima termalnih voda.

Prednost je što se do banje stiže autoputem, nalazi se na oko 30 kilometara od Segedina, na samoj granici sa Rumunijom. 

U zemlji banja, ono što Mako i banjski centar Hađmatikum izdvaja je arhitektura koja ovom mestu daje poseban šarm i eleganciju.

Nalazi se u samom centru grada, ne možete da je promašite jer će vam sigurno pogled privući njena zanimljiva spoljašnost zbog koje je i dobila epitet "banja nad banjama". 

Sam Mako je poznat i po atraktivnim građevinama, internacionalno čuvenog arhitekte Imra Makoveca, a banja Hađmatikum je njegovo remek delo.
Čudesna arhitektura banje Hađmatikum neodoljivo podseća na glavicu crnog luka. Da, crni luk je zaštitni znak celog mesta pa njegove obrise imaju u autobuska stanica, dom kulture kao i zgrada gimnazije.

Foto: visithungary

Hađmatikum banja, delo arhitekte Imre Makoveca

 

Hađmatikum banja - lek za telo i dušu

Banja Hađmatikum je podeljena na nekoliko delova. Bazeni sa lekovitom tamnom i toplom vodom nalaze se unutra i povezani su sa spoljašnjim delom bazena u kom ćete poželeti da zaspite. Poseban ugođaj daje i bar na ivici spoljašnjeg bazena, tako da nemojte da propustite priliku da uživate u lekovitoj vodi dok ispijate omiljeno piće.

Pod najvećom kupolom u obliku cveta nalaze se zabavni bazeni sa masažerima i ležaljkama oko bazena. Za decu i odrasle željne zabave tu su brza i spora reka, džakuziji i tobogani dok je na spratu terasa za sunčanje. 

Posebnu atrakciju predstavlja bazen, u kome pored relaksacije možete da odigrate i partiju šaha.

 

 

Otvoren je i novi deo banje, u kom se nalazi 28 skulptura koje podsećaju na mitski svet Atlantide.  Od ove godine dostupna su dva nova bazena kao i četiri velika tobogana

Mako, grad za sve generacije 

Grad Mako pruža zanimljive zadržaje za sve generacije. Tako da, osim u banji, mir za dušu i lek za telo možete da nađete i u prirodi pored reke Maroš.

Za najmlađe, ali i sve koji vole aktivnosti tu je avantura park, u kom je poseban doživljaj prelazak preko reke zip lajnom. Svoje veštine možete testirati i na nekim od brojnih prepreka na drveću sačinjenim od mostića i greda. 

Foto: visithungary

Šetnja među krošnjama 

Laganom šetnjom od avantura parka stižete do još jedne lokalne atrakcije - šetališta među krošnjama drveća. Jedinstven užitak započinje mostićem koji vodi do terase a nastavlja se kroz krošnje drveća sve do visećeg mosta kao u džungli pa do izvidnice. Nakon izvidnice hrabri posetioci mogu da se spuste na tlo kroz veliki zatvoreni tobogan.

Gurmanluk

Nakon šetnje i svih aktivnosti verovatno ćete ogladneti, a jedno je sigurno, ovde nećete ostati gladni. Mađarska hrana, slasna i masna zastupljena je u lokalnim restoranima. Obavezno probajte čorbu od luka, a posle ste već na mukama da li da izaberete fenomenalni gulaš ili neku patku, kolenicu, butkicu... Da ne zaboravimo tu su i preukusne štrudle i torte od sira.

 

Cene i smeštaj

Foto: Privatna arhiva J.R.A

U gradu Mako sve je u znaku luka

Mako može da bude i jednodnevna destinacija, ali da biste se u potpunosti odmorili bolji izbor je bar vikend putovanje. Preko puta same banje nalazi se šarmatni hotel sagrađen 1920. godine, a ukoliko ne želite ovakav vid smeštaja izaberite neki od brojnih privatnih apartamana. 
Cene noćenja za dve osobe se kreću od 30 evra pa naviše.
Cene ulaznica u banju su za penzonere i mlađe do 25 godina 1.350 dinara, odrasle 1.750 dinara, dok je porodična karta oko 3.800 dinara.
Putovanje možete da organizujete samostalno ili preko turističkih agencija.

 

Rodno mesto Pulicera i konstrukora Forda

Foto: Privatna arhiva/M.M.I.

Čuveni "Ford T" delo Jožefa Galamba

 

Ukoliko vam zanima istorija najbolja destinacija je muzej Jožefa Atile, koji nosi ime najpoznatijeg mađarskom pesnika,  u kom ćete najbolje upoznati ovaj gradić. Ponos grada je i izložba u čast Jožefa Galamba, dizajnera i konstruktora modela automobila Ford-T, koji je rođen u ovoj varošici, a potom slavnu karijeru imao u Americi. Ford-T je prvi automobil koji je imao serijsku proizvodnju i koji je 2001. proglašen automobilom 20. veka, a jedan od modela i to u voznom stanju može se videti u ovom muzeju. 
U gradiću Mako je rođen i čuveni američki publicista Jožef Pulicer. Po ovome poznatom novinaru i izdavaču mađarskog porekla, nazvana je prestižna novinarska nagrada koja se i dan danas dodeljuje u Americi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija