• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

09.04.2024

10:53

Od šegrta do najprestižnijeg modnog brenda u svetu! Priča o Luj Vitonu ostavlja bez daha - ovako je nastala prava modna magija

profimedia

Moda i lepota

Od šegrta do najprestižnijeg modnog brenda u svetu! Priča o Luj Vitonu ostavlja bez daha - ovako je nastala prava modna magija

Podeli vest

Svetski poznati modni brend Luj Viton dolazi u Srbiju.

Pre nego što krenete u šoping, nije na odmet da steknete predznanje i upoznate se sa svetski poznatom modnom kućom Luj Viton.

Pošto je Luj Viton uvek aktuelan, a uskoro ćemo imati priliku da ove modne komade pazarimo i u Srbiji, želimo da vam ispričamo priču o počecima čuvene modne kuće.

Foto: wikipedia/Photo: Courtesy of Louis Vuitton

 

Luj Viton Maletier (1821-1892), rođen je u  francuskoj pokrajini Jura, 4. avgusta 1821., u maloj porodici zanatlija. Legenda kaže da je prepešačio 250 km da bi došao u Pariz.

1837. počinje da radi kao šegrt kod proizvođača materijala za prtljag Marechal, jednog od najcenjenijih zanatlija na dvoru Napoleona III.

Foto: profimedia

 

1854. otvara radnju u Parizu, svoju prvu luksuznu tašnersku radnju, i tada radi samo za bogatu klijentelu, koja ceni kvalitet i sofisticiranost. LV je u proizvodnji kofera ponudio inovativne funkcije kao što su vodootporna tkanina, ravan poklopac, umesto zakrivljenog, drvena konstrukcija, metalni uglovi i pregrade za odlaganje odeće i pribora.

1872. godine uvodi štampu na tkanini u vidu crvenih i bež pruga.

1886. predstavlja čuveni LV monogram.

1888. uz pomoć sina Žorža, uvodi kockastu braon i bež šaru.

Foto: profimedia

 

1892. Luj Viton umire, njegov sin preuzima posao i radi na daljem razvoju proizvodnje i prodaje.

Dizajn brenda LVMH koji danas poznajemo je delo Marka Džejkobsa, koji je redizajniranjem čuvenog logotipa, osvežio brend i uz podršku odličnog marketinga, ovoj kompaniji doneo milione.

Pa drage naše, LV je izgleda uvek bio, a i biće, ko god stajao iza njega kao kreator, must have svake žene, jer izgleda da ima neke magije u tom bezbroj puta kopiranom monogramu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12