• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.08.2023

11:00

Namirnice bogate kolagenom za mladalački izgled! Paradajz zateže kožu

Shutterstock

Moda i lepota

Namirnice bogate kolagenom za mladalački izgled! Paradajz zateže kožu

Podeli vest

Ako volite paradajz, jedite ga u što većim količinama - on je bogat likopenom, koji ne samo da štiti kožu od UV zraka već i pomaže sintezu kolagena...

S godinama koža lica stari jer kolagen koji je zadužen za mladalački izgled usporenije radi. Upravo je ovaj protein glavni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za negu zrelije kože, ali je prisutan i u mnogim namirnicama. Ako želite da ublažite bore i sačuvate elastičnost kože, pogledajte koju hranu bogatu kolagenom treba da uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Juneća supa i losos

Juneća supa sadrži bioaktivni protein koji u organizmu podstiče proizvodnju kolagena. Ova supica obiluje kolagenom tipa 1, koji je najviše prisutan upravo u koži.

Foto: Shutterstock

Juneća supa sadrži bioaktivni protein koji podstiče proizvodnju kolagena

Losos je bogat cinkom i mineralima, isto ključnim za proizvodnju kolagena. Omega 3 masne kiseline hrane kožu i čine je hidriranijom, što doprinosi tome da bude elastičnija i zategnutija.

Zeleno povrće i citrusi

Zeleno lisnato povrće je bogato hlorofilom, koji usporava redukciju kolagena u organizmu, pa je samim tim njegova zastupljenost u ishrani kada se radi o procesu usporavanja starenja veoma važna. Hlorofil kožu štiti i od UV zračenja, kao i od slobodnih radikala, koji su pogubni za njen mladalački izgled.

Foto: pexels.com

Kod citrusnog voća je akcenat na vitaminu C, koji je u indirektnoj vezi sa kolagenom

Kod citrusnog voća je akcenat na vitaminu C, koji aminokiselinama pomaže da proizvode prolin, a to je supstanca od koje dalje zavisi produkcija kolagena.

Paradajz i bobičasto voće

Ako volite paradajz, jedite ga u što većim količinama - on je bogat likopenom, koji ne samo da štiti kožu od UV zraka već i pomaže sintezu kolagena.

Foto: Shutterstock

Likopen iz paradajza pomaže sintezu kolagena

Maline, kupine, borovnice sprečavaju razgradnju kolagena usled dejstva štetnog UV zračenja.

Bundevine i čija semenke

Bundevine semenke su bogate cinkom, koji podstiče proizvodnju kolagena u organizmu. Preporuka je da konzumirate dve supene kašike očišćenih semenki dnevno.

Isto važi i za čija semenke.

Šta je kolagen?

Kolagen je protein koji kožu čini mladom, ali se takođe nalazi i u kosi, zglobovima... Posle 25. godine života proizvodnja kolagena u organizmu se znatno usporava.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija