• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.05.2023

19:30

PAZITE NA ZDRAVLJE! 3 topla napitka koja mogu da smanje rizik od opasnog holesterola!

Shutterstock

Ljubav

PAZITE NA ZDRAVLJE! 3 topla napitka koja mogu da smanje rizik od opasnog holesterola!

Podeli vest

Nutricionistkinja Mais Al-Ali ističe da zeleni čaj, herba mate i čaj od hibiskusa, mogu pomoći kod holesterola.

Ukoliko imate visok holesterol, to znači da imate previše masnih supstanci, koje se koriste za izgradnju ćelija u vašoj krvi.

Velike količine ovih masti mogu začepiti vaše arterije i kasnije dovesti do zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, srčani udari i moždani udari.

Konzumiranje masne hrane, nedovoljno vežbanje, prekomerna težina, pušenje i pijenje alkohola obično su glavni krivci za "loš holesterol".

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, određena hrana i pića mogu zapravo smanjiti nivo holesterola, na isti način na koji ih neki mogu povećati.

Registrovani nutricionista, Mais Al-Ali je pohvalila tri pića, za koja je tvrdila da mogu da smanje nivoe "lošeg holesterola":

  • zeleni čaj
  • herba mate
  • čaj od hibiskusa

- Pokazano je da zeleni čaj i herba mate snižavaju loš holesterol - navodi Mais za "Ekspres".

Ona savetuje da popijete bilo koji od njih ujutru, jer su ova pića bogata kofeinom i mogu vam poremetiti san, ukoliko se piju predveče.

Iako velike količine mogu biti štetne po vaše zdravlje, našem telu su i dalje potrebne male količine "dobrog holesterola", takođe poznatog kao lipoprotein visoke gustine (HDL).

HDL-ovi prenose holesterol iz ćelija i nazad u jetru gde se može razgraditi.

- U jednoj studiji, oni koji su svakodnevno pili čaj od hibiskusa, smanjili su trigliceride, lipoproteine niske gustine i ukupni holesterol i povećali lipoproteine visoke gustine (dobar) nakon samo mesec dana - objasnila je ona.

Foto: Shutterstock

devojka pije čaj

Prethodne studije su pokazale da zeleni čaj može poboljšati faktore rizika, koji su povezani sa metaboličkim sindromom.

Metabolički sindrom, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska (hipertenzije) i gojaznosti.

Zbog toga je veća verovatnoća da će ljudi imati metabolički sindrom ako su gojazni i imaju nizak ili visok nivo holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi.

Ipak, sa unosom ovih čajeva ne treba preterivati, jer mogu da naprave i ozbiljan problem. Važno je zadržati se na jednoj jutarnjoj šolji, naročito kada je herba mate u pitanju. 

Što se ovog čaja tiče neka istraživanja su povezala redovnu konzumaciju napitaka sa povećanim rizikom od raka.

Jedna studija, objavljena u časopisu "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention", sugeriše da bi čaj mogao povećati rizik od raka pluća i karcinoma digestivnog sistema kao što su rak jednjaka, želuca, creva, pankreasa i jetre.

U međuvremenu, studija iz 2022. koju je objavio "Oksford University Press" kaže da bi redovan čaj od hibiskusa mogao smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija