• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.03.2023

09:42

USISAVANJE SAGOREVA 160 KALORIJA! Iznenadićete se koliko kalorija odlazi na sedenje, šetnju psa, nošenje namirnica i druge aktivnosti!

Ljubav

USISAVANJE SAGOREVA 160 KALORIJA! Iznenadićete se koliko kalorija odlazi na sedenje, šetnju psa, nošenje namirnica i druge aktivnosti!

Podeli vest

Lični trener Džes King, otkrila je koliko kalorija se sagoreva svakodnevnim aktivnostima.

Istraživanja su pokazala da mnogi ljudi sagorevaju više kalorija uz pomoć nekih svakodnevnih aktivnosti, više nego kroz trčanje, vožnju bicikla i tome slično.

To je koncept poznat kao termogeneza aktivnosti bez vežbanja.

- Ovo je u suštini energija koju koristimo/kalorije koje sagorevamo kada obavljamo obične aktivnosti u našem svakodnevnom životu. Ovo ne uključuje kalorije koje sagorevamo dok vežbamo, spavamo ili jedemo - kaže lični trener Džes King.

Ta zloglasna kalorijska jednačina je osnovni faktor iza gubitka i povećanja telesne težine; jedite više kalorija nego što sagorevate i težina će se povećati. Jedite manje kalorija nego što sagorevate, a težina će pasti.

- U proseku, osoba će sagoreti dvostruko veću količinu kalorija van teretane, jednostavno radeći stvari kao što su korišćenje stepenica umesto lifta ili stajanje umesto sedenja - kaže Džes.

Povećanje takvih aktivnosti može biti odličan način da se malo približite svom cilju gubitka težine.

- To je jednostavan način besplatnog sagorevanja kalorija. Ne košta vas ništa da to uradite i može biti zaista korisno za vaše zdravlje - kaže Džes, koja dodaje da će oni koji sede veći deo dana, imati mnogo manji broj takvih aktivnosti.

Ako nemate dovoljno vremena da uvrstite i teretanu u vaš dnevni raspored, onda bi ovi mali (ali moćni!) pokreti mogli biti tajna za skidanje neželjenih kilograma.

Osim toga, kako Džes objašnjava, povećanje vašeg dnevnog kretanja značajno će pomoći da se smanji i rizik od razvoja zdravstvenih problema.

Svaki pokret koji uradimo sagoreva kalorije, bilo da je to intenzivna sesija u teretani ili kucanje na laptopu.

Količina sagorenih kalorija će varirati u zavisnosti od težine osobe, međutim ispod su neke od kalorija koje je sagoreo neko ko teži oko 73 kilograma.

Foto: Pixabay

mršavljenje

NA POSLU

Sedenje za stolom - 114 kalorija na sat

- Čak i dok sedite za stolom, vaše telo sagoreva kalorije - kaže Džes i dodaje:

- Dobro držanje omogućava vašem telu da radi efikasnije, što na kraju može pomoći u gubitku težine. Takođe, oni koji se vrpolje dok sede za stolom će sagoreti više kalorija od onih koji mirno sede. Svaki pokret tela, koliko god bio veliki ili mali, sagoreće više kalorija nego ako ništa ne radite – zato se vrpoljite!

Stajanje za stolom - 154 kalorije na sat

Povećajte sagorevanje kalorija pomoću stola za stajanje/sedenje; možete spaliti još oko 50 kalorija za isto vreme, samo stojeći.

Istraživanje je čak otkrilo da su se oni koji su više stajali dok su radili, zapravo osećali više angažovani u tome.

Povećanje sagorevanja kalorija i poboljšana produktivnost znači da stajanje pobeđuje!

Sedenje na lopti za vežbanje - 144 kalorije na sat

Sagorevanje kalorija se možda neće mnogo razlikovati od sedenja na običnoj stolici, ali Džes objašnjava da korišćenje lopte za vežbanje umesto stolice na poslu, može biti koristan način da poboljšate stabilnost i centralno držanje.

- Međutim, ovo bi trebalo da se koristi samo u kratkim intervalima, jer korišćenje tokom dužeg perioda može da ošteti donji deo leđa - naglašava trener.

KOD KUĆE

Pranje automobila - do 100 kalorija na sat

Znojite se i dobro očistite svoj automobil.

- Pranje automobila uglavnom radi na mišićima gornjeg dela tela. Kada perete automobil, koristite mišiće leđa i ramena, a donekle i bicepse i tricepse. Takođe biste koristili svoje trbušne mišiće kada biste nosili teške kante vode.

Kuvanje - 152 kalorije na sat

Biti na nogama, kretati se i uzimati razne predmete sagoreva kalorije.

Zato napravite svoju omiljenu listu pesama za kuvanje, izaberite obrok koji volite vi i porodica i uživajte u činjenici da istovremeno sagorevate kalorije!

Foto: Shutterstock

kuvanje

Usisavanje - 160 kalorija na sat

- Usisavanje kuće uglavnom radi na mišićima leđa, ali je i lak način da se naprave dodatni koraci. Takođe, prirodno završavate sa radom na gornjem delu tela, dok podižete teške predmete kako biste usisali ispod. Moglo bi biti korisno da zamenite ruke tokom usisavanja, tako da radite sa obe strane tela - kaže Džes.

Sedenje na kauču - 107 kalorija na sat

- Dugo sedenje na sofi nije dobro za vaše držanje ili mišiće, pa je važno da ustanete i da se krećete često. Međutim, postoji mnogo vežbi koje možete da uradite da biste ostali aktivni, dok sedite na sofi. Ovo može uključivati ustajanje i sedenje (poput čučnjeva) koji će aktivirati mišiće gluteusa, ili podizanje stopala od poda i držanje, tako u vazduhu.

Teško čišćenje (kao što je ribanje podova i čišćenje prozora) - 320 kalorija na sat

Kao dobar primer aerobne vežbe, ovo zaista može da vam ubrza otkucaje srca i što više truda uložite u čišćenje, sagorećete više kalorija.

- Prevlačenje koje izvodite tokom čišćenja će raditi na vašim leđima, vašim bicepsima i tricepsima - kaže Džes.

Košenje travnjaka - 290 kalorija

- Dok gurate kosilicu, koristite gluteuse i tetive u nogama, kao i grudi i leđa kada gurate i vučete. Osim toga, svaki korak koji napravite preko travnjaka, takođe će se dodati vašem dnevnom broju koraka - ističe Džes.

Laki poslovi (slaganje veša, nameštanje kreveta i brisanje površina) - 140 kalorija

Opet, pomeranje, povlačenje, guranje i podizanje predmeta sa zemlje radi na celom telu i dok se krećete po kući, ponovo pravite te važne korake.

NAPOLJU

Šetnja psa - 220 kalorija na sat

Ne samo da aktivno hodate, što samo po sebi sagoreva kalorije, već i vučete povodac za psa.

Povećajte sagorevanje kalorija tako što ćete ubrzati tempo šetnje. Vaš pas će takođe dobiti trening!

Foto: Freepik.com

šetnja psa

Nošenje kupovine – 130 kalorija

- Nošenje teških torbi za kupovinu od kuće ili od prodavnice do automobila je fantastična vežba za celo telo i radi na većini gornjeg dela tela, uključujući bicepse, tricepse, leđa i ramena - kaže Džes i dodaje:

- Vaši centralni mišići su takođe ojačani, dok držite svoje telo stabilnim dok hodate.

Idite stepenicama umesto liftom - do 600 kalorija na sat

Ne moramo da vam kažemo da će penjanje stepenicama prirodno sagoreti više kalorija, od izbora jednostavne opcije korišćenja lifta.

Vaš donji deo tela i kičma to najviše osećaju kada se penjete uz stepenice.

Osim toga, što više to radite, to postaje lakše kako dobijate više kondicije.

Drugi načini da povećate sagorevanje kalorija...

- Ako se mnogo vozite, pokušajte da parkirate automobil malo dalje. Prosečna osoba sagoreva 300 do 400 kalorija u 10.000 koraka, tako da je hodanje jedan od najlakših načina za sagorevanje kalorija - kaže Džes i nastavlja:

- Ako idete na posao, idite stepenicama ili koračajte gore/dole na pokretnim stepenicama; nemojte samo stajati tamo. Pored toga, ako radite od kuće i razgovarate telefonom, šetajte okolo dok to radite. Kada ste u kancelariji, postavite alarm da ustanete i prošetate na svaki sat ili između sastanaka. Izađite da popijete kafu ili jednostavno dođite do stola kolege umesto da mu pošaljete poruku. Takođe je mudro jednostavno hodati što je više moguće. Ako je vaše omiljeno mesto za hranu na pešačkoj udaljenosti, umesto da se odlučite za dostavu, prošetajte i pokupite je. U stvari, ako se nešto nalazi na pešačkoj udaljenosti, odbacite automobil ili autobus i koristite najpouzdaniji oblik transporta, vaše noge - zaključuje trener, prenosi TheSun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija