• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.08.2022

15:10

KAKO DA PRVI DANI U ŠKOLI PROĐU BEZ PROBLEMA? Dajte detetu da doručkuje šta želi, ohrabrite ga i podstaknite na druženje sa drugarima

Pexels

Ljubav

KAKO DA PRVI DANI U ŠKOLI PROĐU BEZ PROBLEMA? Dajte detetu da doručkuje šta želi, ohrabrite ga i podstaknite na druženje sa drugarima

Podeli vest

Još dva dana je ostalo do početka nove školske godine. Nijednom osnovcu, a ni srednjoškolcu, nije lako da se posle raspusta privikne na školske obaveze, a pogotovo je teško najmlađima, đacima prvacima

Stručnjaci kažu da roditelji tu treba da odigraju ključnu ulogu, ma koliko i oni sami bili uzbuđeni, piše "Yumama". Psiholozi i pedagozi savetuju da za početak ne treba opterećivati mališane i da je dobro čak da ih pustite da prvih dana bude po njihovom.

Ne preterujte sa pitanjima

Prvi dani škole deci treba da proteknu vedro i opušteno. Dozvolite im da doručkuju šta žele, da izaberu šta će obući... Na kraju dana, ne preterujte s pitanjima! Neka dete samo iznese utiske i dočekajte ga sa omiljenim jelom i dezertom, da biste i na taj način ovom događaju dali na značaju i da mu ostane kao lepa uspomena.

Foto: Pexels

Šta prvače treba da zna

Pre polaska u školu dete ne mora da zna sva slova i matematičke operacije i dovoljno je da ima razvijenu grafomotoriku (osnova za uspešno savladavanje tehnike pisanja), pojam vrednosti broja, razvijen govor i rečnik, a sve ostalo se nadograđuje i uči u školi.

- Od svega ovoga je važnija samostalnost deteta. Ono treba da zna samo da ode do toaleta, jede, pije, veže pertle, čuva svoje stvari. Sve ostalo se da naučiti - kažu stručnjaci.

Ohrabrite decu

Savetujte decu da pažljivo slušaju učiteljicu ili učitelja na času, i objasnite da će im tako biti lakše i brže da nauče lekciju kod kuće, pa će imati više vremena za igru. Preporučite mu da se sa drugarima dogovara o druženju posle škole ili tokom vikenda, a na odmoru između časova da pričaju sa drugima i pre svega da ih saslušaju.

Psiholozi podsećaju da deca imaju kraću pažnju nego odrasli, ali da to ne treba da brine na početku. Istraživanja su pokazala da predškolci mogu da zadrže pažnju na jednoj aktivnosti oko 15 minuta, ali da postepeno napreduju u novom okruženju i s novim obavezama.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija