• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

09:00

Ovo prelepo cveće možete da posadite u maju! Krasiće baštu sve do jeseni

Shuterstock

Dom i porodica

Ovo prelepo cveće možete da posadite u maju! Krasiće baštu sve do jeseni

Podeli vest

Gladiole i dalije koje se sade u maju, su pravi ukras u bašti.

Temperature u maju su idealne za biljke i njihovo cvetanje, jer nema više jutarnjih mrazeva i niskih temperatura.

Foto: Shuterstock

sađenje cveća

Jedna od najpoznatijih sadnica koje možete posaditi u maju su gladiole. One cvetanje započinju u julu, a rastu i cvetaju sve do zime.

Kada je reč o sadnji, najbolje je saditi ih na dubini od 10 centimetara sa razmakom između svake sadnice.

Gladiole nisu zahtevne za održavanje. Stručnjaci savetuju da ih zalivate redovno i da im tokom cvetanja  dva puta mesečno  dodajete tečno đubrivo za biljke.

Gladiole vole sunce, pa je bitno da ih posadite na mestu koje je izloženo sunčevoj svetlosti.

Posadite ih na peskovito zemljište jer u takvim uslovima najbolje cvetaju. Pošto su veoma osetljive i jači vetar ih može lako iščupati, najbolje je da ih posadite na dubini od 10  - 20 santimetara.

Foto: Shutterstock

gladiole

Pored gladiola, u maju možete posaditi i dalije. Cvetaju do 120 dana, od početka leta, pa sve do hladnijih dana. Najbolje cvetaju na područjima koja imaju hladniju ili umerenu klimu.

Najbolje ih je saditi kada temperatura napolju dostigne 15 stepeni.

Njima takođe odgovara sunčeva svetlost, pa je posadite na mestu koje je direktno izloženo suncu. Sunce im je potrebno 6 do 8 sati dnevno.

Foto: Pixabay

dalija

 

Posadite ih u rastresitom zemljištu u razmaku od 22 do 30 centimetara, tako da krunica bude tik iznad nivoa tla. Sitnije sorte dalija rastu u visinu, pa između njih napravite razmak od 60 centimetara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!
Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

03.05.2024

14:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija