• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

07.12.2023

16:30

Ovo su 3 najlepša biblijska imena za dečake!

Shutterstock

Dom i porodica

Ovo su 3 najlepša biblijska imena za dečake!

Podeli vest

Imena inspirisana ličnostima koje se navode u Starom i Novom zavetu sve su popularnija u poslednje vreme, a mladi roditelji ih rado biraju za svoju decu.

Ovo su tri muška imena čija popularnost ne prolazi već vekovima, a evo i kakvo značenje imaju.

Biblijska imena za dečake:

Pavle

Značenje imena Pavle je "mali, sitan, niskog rasta", pa se obično ovo ime daje onim dečacima koji su na rođenju ili manje telesne mase ili koji su pak rođeni "pre vremena", pa tako ime Pavle znači "onaj koji je sitne građe","onaj koji je nizak", "muškarac koji je mali rastom".

Foto: Shuterstock

 

Gavrilo

Preneseno značenje imena Gavrilo je obično istovetno kao i originalni ili "bukvalni" transkript reči "gabriel", pa se daje onoj muškoj deci koja treba da budu "jaka ili snažna", "moćni ili veliki ljudi", "oni koji su snažni i kojima je Bog dao snagu"; "oni koje je Bog poslao da prenose poruke ljudima", "oni koji su dati od Boga", "oni kojima je Bog dao moć i snagu", "Bogumili", "anđeli".

Jakov

U prevodu sa hebrejskog jezika, ima Jakov originalno potiče od reči "ya-aqob" što znači "sledbenik ili pratilac Božiji", ili pak od reči "aqeb" što ima značenje peta, i podrazumeva pomenuti način rođenja Jakova, a koji je svog brata blizanca "držao za nožnu petu", i to kako bi uspeo da "dođe na svet".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija