• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.09.2023

22:00

Koliko treba da se posvetite održavanju kuće? Čistunci po pravilima

Freepik.com

Dom i porodica

Koliko treba da se posvetite održavanju kuće? Čistunci po pravilima

Podeli vest

Dovoljno je da stan usisavate dvaput nedeljno, da posteljinu menjate na dve sedmice i da se mesečno detaljno pozabavite rernom i frižiderom.

Čišćenje kuće nekima vrlo teško pada, a drugi se ne štede da prionu na "generalku" čim vide i mali trag prašine. Ekipa britanskih stručnjaka sastavljenih od epidemiologa, alergologa i psihologa u saradnji sa agencijom za održavanje domaćinstava istraživala je koliko vremena treba posvetiti čišćenju kuće. Jedan od zaključaka je da to najviše zavisi o toga koliko svakodnevno pospremate za sobom, a evo i pojedinačnih stavki.

Usisavanje

Pre usisavanja obavezno treba obrisati prašinu da se ona ne bi raspršivala, a idealno bi bilo da usisavate dva puta nedeljno. Ako u stanu imate ljubimce i malu decu, treba usisavati svaki dan, bar prostoriju koja se najčešće koristi.

Foto: Shutterstock

Posteljinu menjajte na nedelju dana, a maksimalno na dve

Posteljina

Najbolje bi bilo da je menjate na nedelju dana, a maksimalno na dve. Isto važi i za jastuke, dok navlake za prekrivače ne morate da menjate često, jer se znoj uglavnom zadržava na čaršavima i dušeku.

Kupatilo i toalet

Posle svakog tuširanja treba isprati kadu, ali jednom nedeljno treba je izribati dezinfekcionim sredstvom ili sirćetom. WC šolju treba svakodnevno prebrisati, a posebno dezinfekcionim sredstvom samu dasku.

Foto: pexels.com

Frtižider treba prati jednom mesečno

Frižider

On može da bude pravi rasadnik bakterija i ljudi često zanemaruju njegovu čistoću. Treba ga prati jednom mesečno, najbolje rastvorom sirćeta i vode. Zamrzivač ne treba prati toliko često, ali odledite ga i operite bar jednom u šest meseci.

Mikrotalasna

Kod zagrevanja hrane dolazi do isparavanja i nakupljanja čestica na zidovima, pa je dobro jednom nedeljno da u njoj zagrejete šoljicu s mešavinom sirćeta i vode, a potom samo prebrišite suvom krpom. Temeljno je čistite jednom mesečno.

Foto: Freepick

Rernu prebrišite jednom nedeljno, a temeljno operite jednom mesečno

Rerna

Prebrišite je jednom nedeljno, a temeljno operite specijalnim sredstvom za rerne bar jednom mesečno kako se ne bi stvorile tvrdokorne mrlje.

Tepisi

Ako imate tepihe koji se lako usisavaju, dovoljno je da ih dubinski operete penom ili sredstvom za čišćenje jednom u tri meseca. Ukoliko imate kućne ljubimce i malu decu, perite ih jednom mesečno. Prostirke iz kupatila istresite svakodnevno, a perite ih nedeljno zbog vlage i sklonosti bakterija da se zadržavaju u njima.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija