• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2024

17:08

Simonoviću smanjena kazna: Apelacioni sud "skinuo" godinu zatvora bivšem predsedniku opštine

Tanjug

Vesti

Simonoviću smanjena kazna: Apelacioni sud "skinuo" godinu zatvora bivšem predsedniku opštine

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana kaznu zatvora bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i pravosnažno ga osudio na četiri godine, jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Pored toga, izrečena mu je i novčana kazna od 100.000 dinara.

Drugoogptuženi Vladimir Mihailović konačno je osuđen na tri godine i 100.000 dinara, a trećeoptuženi Vladimir Novaković na dve i po godine. Aleksandar Marinković, koji se nalazi u bekstvu, je kao direktni izvršilac osuđen na četiri godine i takođe mora da plati isti iznos.

Apelacioni sud smatra da se osnovano žalbama branilaca pobijaju navodi prvostepene presude da je prilikom požara nastupila šteta velikih razmera, kao i da je taj sud povredio zakon kada je okrivljene osudio za teško delo protiv opšte sigurnosti.

"Veštačenje je utvrdilo da je tom prilikom nastala materijalna šteta veća od četiri miliona dinara, dok prema pravnom shvatanju šteta velikih razmera, kada je reč o krivičnom delu teško delo protiv opšte sigurnosti, postoji kada vrednost prelazi iznos od šest miliona dinara, što ovde nije slučaj", navodi se, između ostalog, u obrazloženju pravosnažne presude.

Beta

Na strani Simonovića sud je od olakšavajućih okolnosti cenio činjenicu da je ranije neosuđivan, njegove lične i porodične prilike, te da se radi o porodičnom čoveku:

Niske pobude

"Od otežavajućih okolnosti imali smo u vidu da je, kao podstrekač i saučesnik, ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra. Osim toga, izvršio je krivično delo iz niskih pobuda, jer je kao predsednik opštine bio dužan ne samo da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na njih. Odlučio je, međutim, da iskoristi svoj položaj i uticaj i preduzme nedozvoljene radnje u cilju opomene  Jovanovića da prestane da se bavi istraživanjem njegovog rada na poziciji predsednika opštine".

Sporni događaj odigrao se u noći između 11. i 12. decembra 2018., kada je zapaljen automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo porodične kuće u Grockoj. U požaru je pričinjena materijalna šteta. Na sreću, niko nije povređen.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ukinuta osuđujuća presuda Dragoljubu Simonoviću
Društvo

Ukinuta osuđujuća presuda Dragoljubu Simonoviću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na četiri godine i tri meseca zatvora bio osuđen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog optužbi da je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine

24.12.2021

18:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija