• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/telegraf

13.04.2024

09:13

Evo gde ima najviše džeparoša u Beogradu! Rade u grupama i za tren vam iz torbe kradu šta im padne pod ruku

Informer/shutterstock/tanjug

Vesti

Evo gde ima najviše džeparoša u Beogradu! Rade u grupama i za tren vam iz torbe kradu šta im padne pod ruku

Podeli vest

U martu je na području Beograda prijavljena 151 džepna krađa, a na društvenim mrežama sve češće građani jedni druge upozoravaju na džeparoše u pojedinim delovima grada, a trenutno su aktuelni snimci kako "operišu" džeparoši na Kalemegdanu i Dušanovcu.

Kao upozorenje, na društvenim mrežama pojavio se snimak dve žene za koje građani kažu da džepare na Kalemegdanu. Beograđani ove žene opisuju kao " majstore svog zanata".

Interesantno je da su se u prošlosti najviše krali novčanici, ali sada sve više mobilni telefoni i dokumenti ili prvo što zgrabe iz torbe ili džepa. 

Foto: Shuterstock

Džeparoši uglavnom oeprišu na mestima gde je velika gužva

 

Gužve u gradskom prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, na stanicama, idealna su prilika za džeparoše. Otprilike, petina ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Policijski službenici uglavnom znaju džeparoše, koji su najčešće višestruki povratnici.

U martu je na području Beograda prijavljena je 151 džepna krađa, što je osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su prijavljene 164, podaci su MUP-a.

Najčešće se to dešavalo na Autokomandi, u Knez Mihailovoj, Sremskoj, na Kalemegdanu. I na Tošinom bunaru, gde prolazi nekoliko linija javnog gradskog prevoza i gde se nalazi nekoliko trafika i pekara, slična situacija.

 

 

- Dešavalo se da mušteriji priđe neko stran i pokuša da otme torbicu, ne baš konkretno delo džeparenja pod našim kamerama, ali smo imali krađa sa kioska. Nažalost, to se dešava na nedeljnom nivou- kazala vlasnica trafike na Tošinom bunaru.

Video-nadzor pomaže, a čak su se nekoliko puta i građani vraćali do trafike da traže snimak kako bi pronašli lopova.

- Vraćali smo kamere, skidali video-snimke, obaveštavali smo policiju, međutim, oni uglavnom kažu da ne mogu ništa, a sve što mi možemo je da okačimo video-snimak i da tako pokušamo da pronađemo lice. U najvećem broju slučajeva se to i desi dođemo do identiteta lica - objasnila je sagovornica.

Džeparoši rade po grupama i tačno se zna ko je na kojoj teritoriji. Biraju žrtve, prate ih i čekaju idealnu priliku za krađu, pa građani i ne osete kada su pokradeni, jer bukvalno mogu da otvore torbu dok prelazite ulicu ili čekate autobus.

Iako uz pomoć video snimaka policija ih brzo identifikuje i uhvati, problem nastaje što oni najčešće budu samo novčano kažnjeni, iako je po zakonu za ovo krivično delo zaprečena kaazna do 3 gdoine zatvora. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija