• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

28.10.2023

15:07

Šanse da Kosta K. koji je počinio masakr u "Ribnikaru" bude pušten na slobodu ravne nuli: Neosnovanim glasinama se širi panika

Informer/shutterstock/printscreen

Vesti

Šanse da Kosta K. koji je počinio masakr u "Ribnikaru" bude pušten na slobodu ravne nuli: Neosnovanim glasinama se širi panika

Podeli vest

Nakon tragedija koje su se dogodile u Srbiji početkom maja, kada je u dve pucnjave - u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca - ubijeno 19 osoba, pristupilo se analizi zakona i propisa koji uređuju oblast mentalnog zdravlja, a tokom leta vođena je i javna rasprava o predloženim izmenama Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Dopune ovog zakona predložilo je Ministarstvo zdravlja nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kom je dečak od 13 godina ubio devetoro dece i čuvara, a za koga nema preciznog rešenja šta s njim raditi budući da nije krivično odgovoran, a smešten je u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Iako je javna rasprava o izmenama ovog zakona završena, u javnosti su se pojavila pogrešna tumačenja predloženih izmena Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama da zahvaljujući njima dečak ubica iz "Ribnikara" može bite pušten na slobodu. Budući da je reč o opasnoj zabludu koja može da uznemiri i širi paniku u javnosti, iz vrha vlasti demantuju takva neosnovana tumačenja.

- Šanse da dečak bude pušten na slobodu su nula. Mi do sada nismo imali ovakav slučaj u Srbiji i morali smo pravno da se time bavimo, ali izmene Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama odnose se više na uspostavljanje ustanova za smeštaj takvih lica, a ne da oni budu pušteni na slobodu - navode iz Vlade Srbije.

Foto: Informer/društvene mreže

 

Podvlači i da je izuzetno opasno pogrešnim tumačenjem izmena zakona širiti paniku u javnosti.

U Palati pravde

U Palati pravde 20. oktobra počelo je suđenje roditeljima dečaka ubice po privatnim tužbama 27 članova porodice žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar". U pitanju je parnični postupak po prijavi koju su porodice podnele, a u kojoj su istakle imovinsko pravni zahtev zbog pretrpljenog duševnog bola usled smrti bliskog lica, kao i zbog straha.

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Podsetimo, protiv majke dečaka ubice je već podneta jedna tužba - nju su tužila četiri člana porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

Kako je Kurir ranije pisao, nacrt dopuna Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama predviđa da deca mlađa od 14 godina koja počine zločine, a koja inače po zakonu ne mogu krivično odgovarati, ubuduće bi trebalo da budu smeštena u posebnim odeljenjima psihijatrijskih ustanova s obezbeđenjem, a tu mogu biti i bez saglasnosti roditelji ili staratelja, s kojima može biti zabranjen i svaki kontakt.

Tužilaštvo traži zatvorske kazne

Foto: Zoran Sinko/Branko Pantelić

 

Optužnice protiv roditelja

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove. Otac dečaka ubice se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

Protiv majke dečaka ubice se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja, budući da je na jednoj čauri u kabinetu istorije pronađen njen DNK. Tužilaštvo je zatražilo da otac bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, a za majku je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora. Otac dečaka ubice uhapšen je 3. maja i od tada je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode, ali joj je zabranjeno da prilazi, sastaje se i komunicira sa sinom, jer je on predložen kao svedok u optužnici.

- Psihijatrijska eksploracija, odnosno dijagnostika toka, praćenja bolesti i lečenje, čije se trajanje ne može unapred predvideti, dece koja nisu krivično odgovorna u vreme izvršenja krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina, a koja zbog ispoljenih mentalnih smetnji predstavljaju ozbiljnu opasnost za druga lica, sprovodi se u posebnom organizacionom delu psihijatrijske ustanove, zatvorenog tipa i sa posebnim obezbeđenjem - stoji u nacrtu dopuna zakona u kom se dodaje da o tome uvek odlučuje sud.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Totenhem i dalje u trci za Evropom, Luton se pozdravio od elite!
Fudbal

Totenhem i dalje u trci za Evropom, Luton se pozdravio od elite!

Fudbaleri Totenhema napokon su upisali trijumf, a stradao je Barnli 2:1, pa su "pevci" i dalje u borbi za četvrto mesto i poziciju u Evropi. Vest Hem je "oterao" Luton u Čempionšip, dok je Mančester siti sa 4:0 protiv Fulama prešao na prvo mesto Premijer lige sa samo jednim kolom do kraja prvenstva.

11.05.2024

18:20

Planeta

Hitno! Ruska grupa "Sever" došla na 20 km od Harkova!
Planeta

Hitno! Ruska grupa "Sever" došla na 20 km od Harkova!

Ruska vojska napala je selo Glubokoe u Harkovskoj oblasti, na manje od 23 kilometra od severnog predgrađa Harkova., a rusko ministarstvo odbrane objavilo je spisak naselja koje je u ovoj oblasti za kratk ovreme zauzela grupa Sever.

11.05.2024

12:09 >> 15:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija