• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/borba.me

26.09.2023

22:08

Haos na suđenju za ubistvo "škaljarca"! Advokat ubice Gorana Vlaovića  traži izuzimanje dokaza!

Beta

Vesti

Haos na suđenju za ubistvo "škaljarca"! Advokat ubice Gorana Vlaovića traži izuzimanje dokaza!

Podeli vest

Ozvučena ćelija Kragujevčanina Duška Tanaskovića (29) u zadarskom zatvoru, čime se pri kraju suđenja došlo do novih informacija o njegovoj ulozi u likvidaciji crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića Gore(39) na ostrvu Zrće u Hrvatskoj mogla bi postati pravni "presedan" u Hrvatskoj, budući da je Tanaskovićev advokat tražio izuzimanje ovih dokaza kao nezakonitih.

Odmah na početku nastavka suđenja u četvrtak, državno tužilaštvo u Zadru koje je na ročištu 13. jula otkrilo da je Tanaskovićeva ćelija bila pod tajnim nadzorom, zatražilo je odlaganje zbog preslušavanja snimka iz ćelije. Tanaskovićev advokat Vinko Gulišija zatražio je, međutim, izuzimanje tih dokaza kao - nezakonitih. 

Foto: printscreen

Kamere snimile trenutak ubistva Vlaovića, koga su smatrali desnom rukom Jovana Vukotića

- Predmet je došao u fazu iznošenja dobrane. U konsultaciji s više pravnih stručnjaka, nikome u istoriji hrvatskog pravosuđa nije poznato da bi se nakon podizanja optužnice i njene pravosnažnosti radile posebne dokazne radnje, kao ove u zatvorskoj ćeliji gde je smješten zatvorenik. Ako sud ne prihvati predlog za izdvajanje spisa, trebalo bi vratiti optužnicu na ponovno razmatranje i okrivljenom dati mogućnost za novo iznošenje odbrane- rekao je Gulišija.

Sudija Ana Brkić odbila je zahtev advokata Gulišije, ali će pisano rešenje o tome poslati Visokom krivičnom sudu Hrvatske. U zavisnosti od njihove odluke koja to može potvrditi, odbiti ili preinačiti, nastaviće se suđenje.

- Do odluke Visokog krivičnog suda Hrvatske, koji može rešenje o odbijanju zahteva odbrane za izuzećem dokaza prikupljenim posebnim izveštajima potvrditi, odbiti ili preinačiti, moramo odložiti raspravu. Kad Visoki sud donese odluku, suđenje će se nastaviti- rekla je sudija, nakon čega je novu situaciju pojasnila i optuženom Tanaskoviću.

Foto: prinscreen facebook

Vlaović je je ubijen na ostrvu Pag u Hrvatskoj

Tužilac Ivica Škara pre je na suđenju kazao kako su prisluškivanjem njegove ćelije dobili nove dokaze protiv Tanaskovića.

- Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, jasno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebalo da dobije novčanu nagradu. Takođe je jasno da je u planiranje ubistva bilo uključeno više učesnika i pomagača - rekao je tužilac.

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanaskovića tereti za ubistvo prekvalifikuje u teško ubistvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

Foto: D. Ćuruvija

Vlaović je sahranjen na Novom Bežanijskom groblju u Beogradu

Hrvatski mediji spekulišu da je motiv za ubistvo Vlaovića bio obračun „kavačkog" i „škaljarskog" klana. Vlaović je važio za jednog od visokopozicioniranih članova "škaljarskog" klana.  Na Pagu bio na odmoru sa devojkom, sa misicom, poznatom manekenkom Draganom Banić.

Foto: Instagram

Na Pgu je bio sa devojkom,, manekenkom Draganom Banić

Tanaskoviću se sudi u Zadru, ali je Crna Gora od Hrvatske zatražila njegovo izručenje, jer ga naše tužilaštvo tereti za učešće u ubistvu Milića-Minje Šakovića u Budvi sredinom juna 2022. godine.

Crna Gora je od Hrvatske na jesen prošle godine zvanično zatražila izručenje Tanaskovića zbog učešća u ubistvu Šakovića. 

Crna Gora je uz to raspisala i međunarodnu potjernicu za Lukom Pilčevićem iz Beograda, takođe osumnjičenim za učešće u pomenutoj likvidaciji.

Iz crnogorskog tužilaštva ranije je saopšteno da je Pilčević osumnjičen za ubistvo Šakovića, a Tanasković da mu je u tome pomogao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12