• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2023

17:34

Novi dokazi na suđenju Darku Šariću: Kako su oprali milione evra kroz aukcije i privatizacije

ATA Images

Vesti

Novi dokazi na suđenju Darku Šariću: Kako su oprali milione evra kroz aukcije i privatizacije

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, optuženim za pranje više od 20 miliona evra za koje se sumnja da su stečeni švercom kokaina. Prema optužnici, oni su taj novac legalizovali kroz kupovinu nekretnina u Srbiji - hotela, preduzeća, zemljišta.

Danas je prezentovan korpus dokaza koji se tiču aukcije za prodaju 70 odsto društvenog kapitala u preduzeću "Bratstvo" iz Preševa, koji je navodno trebalo da kupi konzorcijum dve firme, "Maestral turs" iz Budve i "Aguš gradnja" iz Vranja, po nalogu Šarića.

Prikazani su različiti izvodi, sva potrebna dokumentacija za učešće na aukciji, uplate efektive na deviznu štednju, isplate efektive sa devizne štednje, kartice prometa, ugovori o deponovanju sredstava, zapisnici iz 2011. godine o pretresanju stanova i privremeno oduzetim predmetima.

Advokat Dalibor Katančević kazao je da nijedan izvedeni dokaz ne potvrđuje da su njegovi klijenti, Šarić i odbegli Bojan Stanojković, podstrekli optuženog Nebojšu Jestrovića da izvrši privatizaciju preduzeća "Bratstvo", kao i da spornih 280.000 evra za tu namenu proističu iz bilo kog krivičnog dela.

- Darko Šarić nema nikakve veze sa ovim. Ovo je srž materijalnih dokaza, a nijedan ne dokazuje da su moji branjenici učestvovali u ovoj privatizaciji. Takođe, nijedan navod optužbe ne potvrđuje da je privatizacija u vezi sa krivičnim delom za koje se terete - kazao je Katančević.

Postupajući tužilac Predrag Ćetković na ovo je odgovorio da odbrana ceni samo jedan segment dokaza:

- Nije korektno reći da samo na osnovu ovih dokaza tužilaštvo tvrdi izvršenje krivičnih dela. Treba ceniti celinu dokaza, i iskaze razlićitih svedoka i svu ostalu dokumentaciju.

Na to je advokat Katančević replicirao da će odbrana nastaviti da se izjašnjava i o drugim dakazima, ali da mu je drago da čuje da su on i tužilac "saglasni da ovaj prvi segment dokaza ne dokazuje postojanje krivičnog dela".

Pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora

Šarić je u ovom postupku prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje. Pravosnažno je osuđen na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Pošto se i dalje nalazi u privoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Naime, protiv Šarića, njegovog bivšeg advokata Dejana Lazarevića i još 13 okrivljenih pred Specijalnim sudom vodi se još jedan postupak i to za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i brojna druga krivična dela.

U tom postupku suđenje zvanično još nije počelo, jer od februara do sad zbog različitih razloga nije završeno pripremno ročište.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12