• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M.S.

20.05.2023

07:00

KOSTA U LUDNICI DO KRAJA ŽIVOTA?! Država ima mehanizam da dečaka-ubicu sa Vračara drži iza brave

printscreen

Vesti

KOSTA U LUDNICI DO KRAJA ŽIVOTA?! Država ima mehanizam da dečaka-ubicu sa Vračara drži iza brave

Podeli vest

Ukoliko sud i psihijatri procene da je Kosta K. (13) opasan po okolinu, što uopšte nije sporno, on može ostati zaključan u psihijatrijskoj bolnici, bez obzira na to što bi se njegovi roditelji eventualno tome protivili i što je krivično neodgovoran.

Država ima mehanizam da dečaka-ubicu Kostu K. (13) drži zaključanog u ludnici do kraja života, tvrde pravnici i psihijatri!

Ukoliko sud, socijalne službe i psihijatri procene da je ovaj masovni ubica opasan po okolinu, a to sasvim sigurno jeste jer se apsolutno ne kaje za krvavi pir i preti da će dovršiti masakr u školi, Kosta može biti upućen u psihijatrijsku ustanovu bez obzira na to što bi se njegovi roditelji eventualno tome protivili i što je krivično neodgovoran.

Pita kad će kući?!

Kosta je, inače, posle stravičnog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru smešten u Kliniku za neourologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde je u toku veštačenje njegovog psihičkog stanja. On nema apsolutno nikakvu empatiju za žrtve masakra, ne prima terapiju jer ne pokazuje nikakvu uznemirenost i često pita medicinsko osoblje kad će biti pušten kući (pogledajte okvir).

Naš izvor iz psihijatrijske ustanove objašnjava da sve uslove neuropsihijatrijskog veštačenja postavlja sud.

- Sud mora da naznači šta je tačno potrebno utvrditi veštačenjem. Može da traži da se stručnjak ili ustanova izjasne po pitanju ukupnog psihičkog zdravlja osobe za koju je naloženo veštačenje, kao i da se izjasne o tome da li ta osoba predstavlja opasnost po sebe ili okolinu - napominje naš sagovornik, i precizira:

Foto: printscreen

Dečak ubica Kosta K.

- Sud određuje psihijatra sa stalne liste sudskih veštaka, a moguće je odrediti da taj posao urade i specijalizovane psihijatrijske ustanove. Stručnjaci zatim obavljaju veštačenje i izjašnjavaju se o zdravstvenom stanju i mogućim poremećajima. Ne može se unapred reći koliko će veštačenje trajati, to zavisi od slučaja do slučaja. Neki put je moguće utvrditi psihičke poremećaje za samo nekoliko sati, i to posle jednog ili dva razgovora sa osobom koja se veštači, ali je u pojedinim slučajevima za to potrebno i nekoliko meseci.

Advokat Gvozden Grgur ističe da je u Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima jasno i veoma precizno definisano kada, kako i pod kojim uslovima se osobe sa psihičkim poremećajem smeštaju u ustanove za lečenje.

Inteligentan, ne oseća ljubav i empatiju


Kosta K., prema prvim procenama stručnjaka u psihijatrijskoj bolnici, ima patološki poremećaj ličnosti, odnosno nesposoban je da oseti ljubav, empatiju i kajanje. Takođe, veoma je inteligentan. U bolnici, gde je trenutno smešten, ponaša se kao da mu ništa ne nedostaje, smiren je, uredno spava i jede, ne prima nikakvu terapiju i često pita kada izlazi. U prvih nekoliko dana nakon što je smešten u bolnicu pitao je i šta pričaju o njemu "napolju" i da li je popularan.

- U konkretnom slučaju, dete koje je izvršilo masakr u osnovnoj školi na Vračaru smešteno je u zdravstvenu ustanovu u kojoj može ostati i doživotno. Prema Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, psihijatar, između ostalog, može smestiti nekog u ustanovu radi čuvanja i lečenja ukoliko je to neophodno da bi se sprečilo ugrožavanje života i bezbednost drugih osoba, što u konkretnom slučaju i jeste okolnost koja opravdava smeštanje deteta u takvu ustanovu - kaže Grgur.

Prema rečima našeg sagovornika, za zadržavanje deteta je, načelno, potrebna saglasnost roditelja, ali postoji način da se to izbegne.

- Ukoliko roditelj ne da saglasnost, psihijatar je u obavezi da bez odlaganja o tome izvesti Centar za socijalni rad. Centar, vodeći se najboljim interesima deteta, ima mogućnost da pokrene postupak za lišenje roditeljskog prava, te u konkretnom slučaju sud može to učiniti. Pretpostavljam da su roditelji dali saglasnost da dete ostane u psihijatrijskoj ustanovi radi dijagnostikovanja i eventualnog lečenja, u suprotnom rizikuju da trajno ostanu bez roditeljskog prava - objasnio je Grgur.

Priznao da je psihopata


Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, koja je veštačila u ranijim slučajevima maloletničkih ubistava, objašnjava da stručnjaci, pre svega dečji psihijatri i psiholozi, rade na ispitivanju strukture ličnosti dečaka ubice i njegovih psiholoških svojstava, i to je postupak koji će sigurno trajati nedeljama, možda i mesecima.

Gašić: Kamere snimile zločin

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić juče je u parlamentu, govoreći o zločinu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, otkrio da su kamere u školi snimile masakr.

- Pripadnik školskog obezbeđenja ubijen je istog trenutka kada je kročio na vrata škole, a školski policajac uradio je sve po proceduri. Video-nadzor je radio, bio je u upotrebi i izuzet je kao dokazni materijal. Ko je pozvao policiju? Pozvala je pomoćnica direktora škole. Da li je i ubica zvao policiju? Jeste, i on je zvao. Da li je policija stigla posle deset minuta? Da, stigla je, ali ja ne mogu da iznosim detalje koji su jako bitni za kompletnu istragu - rekao je Gašić, i dodao:

- Ministarka zdravlja Danica Grujičić stigla je u školu 20 minuta posle zločina, nešto kasnije Branko Ružić i ja. Bili smo sve vreme sa mojim saradnicima iz forenzike na licu mesta, međutim, odlično znate da zločin nastaje nizom bioloških, socioloških i psihičkih faktora, koje policija nije mogla da zna i da pretpostavi da će tako nešto da se desi.
Upitan da li snosi odgovornost za sve što se dogodilo Gašić je odgovorio:

- Da, snosim i ja, snosite i vi. Svi mi zajedno snosimo odgovornost!

- U slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mera obaveznog lečenja. To lečenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period - kazala je Đukić Dejanović.

Foto: ATAIMAGES

"Vladislav Ribnikar", škola u kojoj je Kosta K. izvršio masakr

Podsetimo, Kosta je 3. maja uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", pa je sve to stavio u ranac i krenuo u krvavi pir. U 8.40 ušao je u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u učionici u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije, najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14), Andriju Č. (14) i Angelinu A. (14) i ranio još pet školskih drugara.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 1 godinu

Prestanite da pisete "ludnica", nije svako psihicki bolestan sizofrenicar. -.-

Dragan

pre 1 godinu

Iako je uradio stravičan zločin on je ipak dete.Pisati o njemu na ovakav način i spominjati ludnicu,kao da vam to pričinjava neko zadovoljstvo.Mislim da ste i vi za ludnicu.

Mihajlo

pre 1 godinu

Isto tako i onog ludaka što je iz čista mira ubio dečka treba doživotno u zatvor ili ludaru,mislim da se Djurović preziva. Apsolutno isti profil ubice su i Kosta i on,potpuno odsustvo bilo kakve ljudskosti,nemaju prosto osećaja za ljude oko sebe,mrze ceo svet.

NekoKo

pre 1 godinu

Njegovim roditeljima najtoplije i najiskrenije treba svi kolektivno da poželimo da što pre crknu jer oni prvi ne pokazuju svojim postupcima iskreno kajanje i žaljenje za tolikim nevinim žrtvama koje je pobio njihov monstruzni okot. Da li je realno da su oni imali uopšte ideju da se monstrouzni degenerik ikada oslobodi.? Očigledno jesu i zato su i oni očigledni egoistični bolesnici bez trunke empatije. Medicina je danas profesija kao i svaka druga, naučiš da radiš i poštuješ pravila...To samo kažem zbig demagogije i šupljih priča kako je monstrumov tata čovek sa divnim ljudskim osobinama jer je lekar po profesiji. Kako da ne.? Oni tj. roditelji treba da se zabiju u mišiju rupu i da se prave da ih nema. Da imaju trunke obraza, časti i hrabrosti zna se šta bi uradili a ne da se bore za sina monstruma. To su te poremećene vrednosti o kojima svi pričamo ali kada treba direktno da stvari nazivamo pravim imenom i da se na orav inzdrav način odnosimo prema problemu onda glumimo neku veliku svest, mudrost, filozofiju, demokratiju isl. Nema pravde, nema prava za malog degeneričnig smrada i svako ko ima bilo kakvo opravdanje za njegov monnstruozni čin je još bolesniji i još monstruozniji od njega.

Dragan

pre 1 godinu

Zajedno sa ubicom treba doživotno poslati i oca, koji ga je obučavao ubijanju. Oboje su opasni na slobodi.

sledeća vest

Izbori 2024

Sramno! Malović: Šolakovi mediji svaki dan pozovu na ubistvo Vučića!
Izbori 2024

Sramno! Malović: Šolakovi mediji svaki dan pozovu na ubistvo Vučića!

Šolakovi mеdiji su očiglеdno dobili nalog da ponovo dovеdu do usijanja atmosfеru linča na kojoj radе godinama pa jе tako danas potpuno slobodno na njihovoj tеlеviziji jеdan „slobodni“ novinar pričajući o nasilnoj smеni vlasti, izjavio da ćе Vučić završiti strеljan kao Čaušеsku, a drugi novinar ga nijе ni prеkinuo ni zaustavio.

30.05.2024

13:39

Vesti

Otvoren most na Velikoj Moravi u selu Vojska, spojio Svilajnac i Jagodinu!
Društvo

Otvoren most na Velikoj Moravi u selu Vojska, spojio Svilajnac i Jagodinu!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, i predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, danas su u selu Vojska svečano otvorili novi betonski most na Velikoj Moravi, koji sada bezbedno spaja meštane ovog sela u opštini Svilajnac i stanovnike Bagrdana na teritoriji grada Jagodine.

30.05.2024

13:11

Ovaj auto-put u Srbiji dobija još jednu traku: Radovi vrede 260 miliona
Društvo

Ovaj auto-put u Srbiji dobija još jednu traku: Radovi vrede 260 miliona

U planu je projektovanje proširenja auto-puta Beograd – Novi Sad za još po jednu traku, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, prilikom obilaska završnih radova na rehabilitaciji državnog puta IB reda 12, deonica Novosadski put kroz Veternik sa premijerom Milošem Vučevićem, objavila je eKapija.

30.05.2024

13:07

Nebojša Bakarec: Najoštrija osuda monstruoznih poziva na ubistvo Vučića!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Najoštrija osuda monstruoznih poziva na ubistvo Vučića!

Šolakovi mediji, Šolakovi i Đilasovi novinari su kao Laki, "malo" nervozni u finišu izborne kampanje. Raspada se virtuelni svet koji grade u medijima, ne pali više trovanje naroda. Opozicija se raspala, rasturila samu sebe, opozicionari napadaju jedni druge više nego što napadaju vlast. Opoziciji se sprema propast na izborima 2. juna. To konstatuju mnogi u opoziciji, to konstatuju čak i opozicione agencije za istraživanje javnog mnjenja (22.5.2024.-NSPM).

30.05.2024

13:06

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija