• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2022

15:59

OČI U OČI SA DARKOM ŠARIĆEM! U nastavku suđenja svedok saradnik odgovaraće na pitanja ČOVEKA KOJEG TERETI

ATA Images

Vesti

OČI U OČI SA DARKOM ŠARIĆEM! U nastavku suđenja svedok saradnik odgovaraće na pitanja ČOVEKA KOJEG TERETI

Podeli vest

Nebojša Joksović, svedok saradnik u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tvrdio je danas da nije dobio nikakav novac od Šarića kao i da mu ništa ne duguje

Tokom tročasovnog iskaza on odgovarajući na pitanja predsednika sudskog veća, postupajućeg tužioca i advokata optuženih, pored ostalog naveo da su organizotari grupe bili Darko Šarić, ubijeni Dragan Ducić Fric i "još jedan koji je pravosnažno oslobođen".

U sredu će odgovarati na pitanja optuženih i prvi put se javno naći oči u oči sa Šarićem.

Joksović je jedini svedok saradnik (pored Draška Vukovića i Radana Adamovića) koji tereti Šarića za organizovanje kriminalne grupe za šverc kokaina, a odbrana traži njegovo suočavanje sa drugim svedokom saradnikom i Šarićem.

Joksović je prvi put javno svedočio protiv ove grupe na pretresu pred petočlanim veće Apelacionog suda u Begradu, pošto je prethodno na dva prvostepena suđenja svedočio bez prisustva javnosti.

Odgovarajćhi na pitanja predsednika sudskog veća, pojasnio je da je iz priče sa Šarićem zaključio da je Dudić bio ključni čovek za prebacivanje droge iz Južne Amerike u Evropu.

Šarića je, kako je naveo, gledao kao brata, a kako je on njega to ne zna.

Upitan ko je od njega tražio da se uključi u posao sa drgom, sveodok saradnik je rekao “ja ne bih postojao da nije bilo Darka (Šarića)”.

Rekao je da nikada nije primao naloge od druge dvojice optuženih za organizovanje kriminalne grupe Gorana Sokovića i Željka Vujanovića.

Foto: ATA Images

 



Potvrdio je da je priznao krivično delo tokom prvostepenog postupka, i da je pristao da bude svedok saradnik tužilaštva "zbog porodice i naravno manje kazne".

Upitan da li je dobio naknadu od Šarića za svoju ulogu u grupi, rekao je da nisu pričali o tome.

"Ali pošto se desilo ovo što se desilo (zaplena kokaina u Italiji), od naknade nema ništa. Ništa od Šarića nisam dobio", rekao je Joksović.

"Da li dugujete Šariću novac", pitao ga je sudija, a Joksović odgovorio "on tvrdi da dugujem, podneo je tužbe protiv mene, ali ne dugujem".

Skokovića označio kao glavnog koordinatora grupe

 

Kad je u pitanju drugogoptuženi Goran Soković, koji je u bekstvu, Joksović je rekao da njega nije smatrao za organizatora grupe, kako se to navodi u optužnici, a po kojoj je osuđen na 15 godina zatvora kao i Šarić.

“Soković je koordinirao i bio na terenu, pretpostavljam da je znao više od mene. Ja neke stvari nisam znao ali znam ih iz priče, jer se to krilo”, rekao je svedok saradnik.

Na direktno pitanje sudije da li je Soković bio organzator grupe, Joksović je rekao da njega nije doživljavao kao organizatora, već one od kojih su “neki oslobođeni, a neki ubijeni".

“Da li to znate ili je to vaše mišljenje”, upitao ga je sudija – “moje mišljenje”, odgovorio je svedok saradnik navodeći da nije imao svest o tome da li postoji organizovana kriminalna grupa Darka Šarića.

Foto: ATA Images

 



“Ja to nisam tako gledao, ja sam gledao u Darka, gledao sam ga kao druga...”, naveo je Joksović.

Sudija ga je detaljno ispitivao i poslovima u Italiji i zapleni 230 kilograma kokaina u Tireni 19. januara 2019. godine, a potom i zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Odgovarajući na pitanja tužioca, on je rekao da je kokain zaplenjen od dela “slovenačke grupe”.

O zapleni je saznao po dolasku u Beograd od Gorana Sokovića, a posle je o tome razgovarao je o tome sa Šarićem na Tatarskom brdu u njegovoj kući.

“Pričlao se o uzroku zaplene, ali je svima jasno...”, naveo je svedok saradnik, objašnjavajući da su na njegovu preporuku, Šarić u taj posao bili uključio –Dragana Gaćešu i Boška Nedića, koji su uhapšeni u Italiji kada je zaplenjen kokain.

Išao po zahtevu Šarića da "izvuče" neki kokain
 

Pre 2009. godine išao je u Milano po zahtevu Šarića da “izvuče neki kokain”, jer su, kak je naveo neki ljudi bili uhapšeni, a policija nije odnah našla stanove u kojima je bio kokain, međutim kasnije je pronašla i zaplenila ga.

Tokom odgovaranja na pitanja branilaca optuženih, naveo je da nije tacno da je od novca Darka Šarica kupio stan u centru Beograda, u Krunskoj ulici.

Na pitanje odakle mu 150.000 evra za kupovinu, on je ironično odgovorio "dobio sam na lutriji".

"Glupost je da sam kupio stan od novca Darka Šarića. Možda sam ga plato 65.000 evra, možda 150.000 evra, ne sećam se, znate vi bolje. Odakle mi pare? Dobio sam na lutriji, na lotou - odgovrio je Joksović.

Foto: ATA Images

 



Šarićevog branioca Dejana Lazarevića zanimalo je da je istina da je Šariću pisao pismo, ali svedok saradnik nije konkretno odgovorio već je rekao da su neke stvari u tom pismu menjane.

"Ja i danas gajim emocije prema njemu, osećam se loše zbog svih ovih dešavanja - rekao je Joksović.

On je prethodno odbacio i navode drugog svedoka saradnika Draška Vukovića, koji bi sledeci trebalo da bude saslušan, a koji je naveo da ga je u posao sa drogom ubacio Joksović.

"Video sam ga jednom ili dva puta u životu, ja nisam učestvovao u kriminalnim radnjama" rekao je Joksović, a kada je upitan šta je onda priznao i koja je njegova uloga bila u kriminalnoj grupi, odgovorio je da u ovom trenutku i "ne zna šta mu je stavljeno na teret".

Napomenuo je da mu je danas rođendan i da je ranije već svedočio 20 dana, i da se više detalja i ne seća.

On će svedocenje nastaviti sutra, kada će pitanja moći da mu postavljaju i optuženi.

Nakon Jokovića sud će ispitati Vukovića, sutra ili u četvrtak.

Foto: ATA Images

 



Joksović i Vuković svedoče prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Prethodno se danas u sudu odvijala rasprava između tužioca i sudskog veća, pošto je Tužilaštvo za organizovani kriminl uložilo je žalbu na rešenje sudskog veća Apelacionog suda kojim odlučilo da se iz spisa predmeta kao - nezakonito pribavljeni dokazi - izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, brat od tetke prvooptuženog Darka Šarića, kao i da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika.

Odbačena žalba tužilaštva

 

Predsednik sudskog veća sudija Sretko Janković ponovio je stav veća da zakon ne predviđa pravo žalbe u ovom slučaju, pa je žalba odbačena kao nedozvoljena.

Povodom zahteva postupajućeg tužioca Saše Ivanića da veće precizira koji su to tačno dokazi i transkripti koji se izdvajaju, sudija Janković je rekao da fizički nije bilo moguće po strancima označiti razgovore koji se izdvajaju.

“Ali iz rešenja jasno proizlazi da se izdvajaju razgovori prisluškivani po naredbama istražnog sudije izdatih od 3. juna 2009. godine do 15. oktobra 2009. godine i odnose se na Željka Vujanovića”, rekao je Janković.

Pomenuti razgovori Željka Vujanovića smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, a koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude.

Šariću ukinut pritvor 24.decembra

Šariću je 24. decembra ovo veće ukinulo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor, što je takođe bila jedna od primedbi tužioca.

Foto: ATA Images

 



On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvom presudom Šarić osuđen na 15 godina zatvora
 

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Foto: ATA Images

 
Ponovo se razmatraju žalbe optuženih
 

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana. U nastavku suđenja Joksovic u sredu odgovara na pitanja Šarića kojeg tereti.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)
Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)

Jučerašnji dan u Narodnoj skupštini doneo je neke veleobrte na srpskoj političkoj sceni. Deo opozicije koji tobož bojkotuje izbore 2. juna, na čelu sa Draganom Đilasom i Milošem Jovanovićem, razotkriven je od strane Zorana Lutovca i Aleksandra Jovanovića Ćute, koji su im se javno zahvalili na tome što izlaze na izbore sa njima!

11.05.2024

18:59

Vesti

TV

Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!
Live TV

Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!

Negovanje nasleđa NDH od strane moderne Hrvatske, negiranje Jasenovca i sve jaču rusofobnu politiku Zapada, komentarisali su gosti Rata uživo, Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju, nekadašnji ministar odbrane SCG dr. Prvoslav Davinić, novinar Vlastimir Vidić i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

12.05.2024

20:04

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00