• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sedam

03.02.2022

20:20

DRAGAN LIKVIDIRAN KADA JE DAVAO BRATU 40 DANA Ovo su bila braća Fiškal na koje je zemunski klan zbog jednog sukoba poslao ubice

Vesti

DRAGAN LIKVIDIRAN KADA JE DAVAO BRATU 40 DANA Ovo su bila braća Fiškal na koje je zemunski klan zbog jednog sukoba poslao ubice

Podeli vest

Dvojica braće, Dragan i Zoran Živković bili su strah i trepet u Požarevcu. Poznatiji pod nadimkom braća Fiškali, godinama su važili za opasne momke koji su se bavili poslovima sa one strane zakona.

Obojica su likvidirana u sačekušama u tom gradu, a njihove ubice nikada nisu otkrivene.

Zoran je ubijen 31. januara 2001. godine u Požarevcu, a Dragan 14. marta, na dan kad je bratu davan četrdesetodnevni pomen. 

Ubijeni u razmaku od 40 dana

Zoran Živković, tada tridesetdvogodišnjak, teško je ranjen je 31. januara 2001. godine, oko 23 sata, u centru Požarevca, a preminuo je 2. februara u bolnici. On je parkirao svoj "mercedes" u momentu kada su ubice istrčale iz zasede i u njega ispalile rafal iz "heklera". U njega je ispaljeno ukupno 14 metaka.

Posle četrdeset dana upucan je i Dragan, takođe sa 14 metaka, nedaleko od svoje kuće u Užičkoj ulici u Požarevcu. Preminuo je posle dva dana usled oštećenja bubrega, jetre i slezine.

Sa svojim bratom Draganom, Zoran je u Požarvecu držao poker aparate. Oni su bili poznati po nadimku braća Fiškali i bili su nedodirlljivi u Požarevcu. Počeli su da se bave i poslovima na ivici zakona, a upućeni tvrde da su ušli u poslove vezane za narkotike. Vremenom su, zbog toga, navodno ušli u sukob sa čuvenim  "zemunskim klanom".

Dušan Spasojević je, kako se nezvanično pretpostavlja, poslao je svoje ubice na braću Živković. Braća Fiškal svojevremeno su bila osumnjičena za ubistvo Zorana Petrovića Šempe u Surčinu, a u tom ubistvu su im navodno pomogli neki Surčinci iz kriminalnog miljea. Sud je vodio istragu godinu dana, ali je zatim usled nedostatka dokaza braću Fiškal oslobodio optužbe za ubistvo Petrovića.

Foto: Insajder/Novak Đurović

Oba su likvidirana u sačekušama

Dragan Živković završio je Fakultet za bezbednost u Skoplju i kao policijski inspektor radio je u Požarevcu. Oni koji ga poznaju iz tog doba kažu da je bio jedan od najboljih u svom poslu. Čak je ošamario i sedamnaestogodišnjeg Marka Miloševića, sina Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ, zato što je nosio i pretio pištoljem za koji nije imao dozvolu. Kad je izgubio posao obrazložili su mu da je prekoračio ovlašćenja i zloupotrebio položaj. Drugi izvori, međutim, kažu da je otpušten, jer nije želeo da "čisti iza malog Marka".

Posle policijske karijere Dragan Živković počeo je privatni biznis zajedno sa svojim bratom Zoranom. Rasprodali su imanje od predaka u Bugarskoj, mali stan u Požarevcu i stan u centru grada, a majka Dušica dobila je peticu na lotou. Braća su tada sagradila tržni centar preko puta zelene pijace u Požarevcu. Prvi su imali poker aparate u gradu, a držali su i tržište deviza u ovom gradu.

Otac iznosio optužbe

- Živkovići su Požarevljani od pre šest stotina godina. Moj pradeda prvi je u ovom gradu imao diplomu Pravnog fakulteta u Beogradu. Imali smo veliko imanje - pričao je za medije Ratomir Živković, otac braće Fiškal.

Otac Živkovića govorio je da iza ubistva njegovih sinova verovatno stoji isti ubica koji je likvidirao Momira Gavrilovića, Isiti je način likvidacije i isto oružje je korišćeno. Momir Gavrilović, pripadnik državne bezbednosti likvidiran je 3 avgusta 2001. godine.

Na Gagu Fiškala, kako su ga Požarevljani zvali, pucano je  treći put za pet godina. Prvi put 1996. godine, kada je ranjen sa sedam metaka, u samom centru Požarevca. Sa 18 hitaca ranjen je 1999. godine. Treći napad nije preživeo.

- Mog Gagu tada je sačuvalo nebo! A mafijaški kodeks kaže ko preživi atentat sa 18 metaka u telu, taj se više ne dira. Gaga je preživeo. Ipak, ubili su ga, i to kada je bratu dao četrdesetodnevni pomen. Takvo ubistvo nije zapamćeno još iz doba Al Kaponea - pričao je Ratomir Živković, otac ubijenih mladića, inače profesor fizičkog.

I Dragan i Zoran, kako je tvrdio njihov otac, bili su đaci generacije u srednjoj školi. Zoranovi crteži još stoje okačeni na zidovima Ekonomske škole u Požarevcu. Dragan je diplomirao u Skoplju kao jedan od najboljih studenata, a Zoran je počeo sa devetkama na Višoj građevinskoj školi, ali nije želeo da je završi.

- Nema mafije u Srbiji. Da je ima moji sinovi ne bi bili tako ubijeni. Mafija ima svoj kodeks koji poštuje, a Srbi ne poštuju ništa! Nikome ne veruju, skloni su izdaji i veliki su narcisi. A to ne prolazi u mafiji. Srbija ima samo organizovani kriminal i to onaj hohštaplerski. A moji sinovi jesu bili drčni, jesu bili žestoki i rigorozni. Međutim, poštovali su pravila. Nikoga nisu ubili. Imali su svoj kodeks, manire, pomagali su i poštovali druge - kazivao je Ratomir medijima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija