• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Ines Grk

04.10.2023

19:00

Od blata do zlata: Ove poznate ličnosti su odrasle u siromaštvu, a danas mlate ozbiljnu lovu

Miloš Rafailović Novak Đurović

Estrada

Od blata do zlata: Ove poznate ličnosti su odrasle u siromaštvu, a danas mlate ozbiljnu lovu

Podeli vest

Dok su jedni, i pre nego što su počeli da se bave javnim poslom živeli ušuškano, drugi su pak uspeli napornim radom da se izvuku iz bede u kojoj su odrastali.

Domaća javna scena veoma je šarolika. Uz estradne zvezde danas se opravdano vezuje luksuzan način života i dok su neki i pre nego su postali poznati živeli ušuškano, drugi su odrasli u bedi i siromaštvi, pa im put ka uspehu nije bio ni malo lak. 

Put od "blata do zvezda" bio je izuzetno trnovit za pojedine estradne umetnike, a kraljica nardone muzike Lepa Lukić svojevremeno je otvoreno pričala za medije da je na početku karijere jedva krpila kraj sa krajem. O skupoj garderobi mogla je samo da mašta, pa je kasnije sav novac trošila na krpice.

Kada sam počinjala da peva, bila sam željna svega jer sam potekla iz sirotinjske porodice. U to vreme nisam imala ni za čarape, a kamoli za haljinu. Kada sam postala zvezda, u Beču, Minhenu, gde god da sam išla, kupovala sam i trošila sve na garderobu – ispričala je Lepa novinarima. 

Foto: G.T.

 

Pevač Mile Kitić može se pohvaliti zavidnom karijerom i životom na visokoj nozi koji je došao kao rezultat truda i rada tokom nekoliko decenija na estradi, međutim put do uspeha nije bio lak.

– Rođen sam na selu. U porodici je bilo nas petoro dece. Živeli smo od zemljoradnje. Nismo bili baš siromašni, bilo je hrane, pića, stoke, ali nismo mogli da priuštimo sebi sve što smo želeli, na primer, dobar bicikl, i tako neke stvari – ispričao je Mile tokom intervjua, pa se prisetio perioda kada je spavao na buđavom dušeku: 

-Spavali smo u kući gde se samo ložila jedna peć, ostale sobe su bile hladne, bez grejanja. Bilo je toga i da sam spavao na mestima gde je vlaga, na buđavom dušeku. Nije bilo ni dobre garderobe, ni cipela, ali smo bili zdravi. Zato sam sad zdrav. Bar sam tako čuo da ljudi koji se malo namuče kroz detinjstvo i život, čak duže žive.

Foto: printscreen

 

Pevačica Zorica Brunclik danas živi u izobilju, a nekada je siromaštvo bilo njena realnost. Brunclikova je rođena Beograđanka. Pevačicin otac napustio je porodicu kada je bila još uvek mala devojčica.

- Mama Zlatija je sama brinula o meni i trojici braće. Živeli smo u najvećoj bedi jer je majka imala jadnu platu. Ne postoji ništa čega bih volela da se setim iz tog perioda, što ne znači da ga se stidim. Bila sam najstarija i jedino žensko u porodici - rekla je pevačica svojevremeno i nastavila: 

- Pošto su se moji roditelji veoma rano rastali, mama je živela u Smederevu, otac u Beogradu, a ja sam rasla okružena siromaštvom ali i bogatstvom. Otac me je odvodio i ostavljao po nekoliko meseci kod svoje prebogate familije, samo da bi mami napakostio. Kod njegovih sam živela kao bubreg u loju, nosila najbolju odeću, jela najfiniju hranu… Posle određenog vremena mama bi dolazila po mene da me vrati kući, a ja sam je tada najviše mrzela, jer me vraćala u siromaštvo - priznala je Brunclikova tada.

Preokret u životu Zorice Brunclik desio se zbog saveta koje joj je dao pevač Bora Spužić.

-Doživotno ću pamtiti reči kojima mi se obratio kao petnaestogodišnjoj devojčici: Zašto se mučiš, bolje ti je da ideš da pevaš i pomogneš tu svoju sirotinju! Završila si osmi razred, a ako budeš želela da se školuješ, učini to kada budeš imala novca!

Foto: printscreen

 

Jedan od zvezda koja otvoreno priča o siromaštvu i nemaštini iz koje je potekla je pevačica i denserka Vesna Đogani. Supruga Đoleta Đoganija iza sebe ima mnogobrojne uspešene koncerte, hitove za sva vremena i armiju fanova, a put ka uspehu krenuo je iz trošne kuće ispod mosta u kojoj je živela i velikih snova koje je sanjala.

-Odrasla sam u kući ispod mosta, imala sam samo parče hleba i parče neba. Iznad mosta bi svake nedelje prolazili navijači Crvene Zvezde i Partizana i pravili buku, ali nama deci je to bila najlepša muzika. Danas sam uspešna, mirna žena – rekla je Vesna jednom prilikom.

Foto: Branko Pantelić

 

Rada Manojlović se nikada nije stidela svog porekla. Pevačica je rođena u selu Četereže kod Požarevca u veoma siromašnoj porodici, a kao mlada devojka je ostala i bez majke.

Bili smo siromašni, ali srećni. Dok bi tata i mama išli na njivu, sestra i ja bismo čistile i sređivale kuću– ispričala je Manojlovićeva jednom prilikom.

Pevač Era Ojdanić nikad nije krio da potiče iz siromašne porodice, kao i da je na sve što je postigao i stekao u životu jako ponosan.

-Odrastao sam u divnom selu koje se zove Visoka, rođen sam u radničkoj i siromašnoj porodici. Nikad ne mogu da zaboravim to siromaštvo, zato što sam to doživeo kao dete da budem gladan. Bilo je i šljiva i rakije, ali nije bilo hleba. Sećam se kako moja majka potera ovce i krave da ih čuva, a ja trčkaram oko nje i vičem: mama, ja sam gladan, a ona kaže: jaoj, Andrija, nema majka šta da ti da jedeš. Ajde kad se vratimo pa će majka da ti spremi. Sećam se da sam jeo skuvan krompir i sok od sira, kao slana surutka. I dan danas volim i krompir i pire i sve što je od krompira, ne vezuje me za siromaštvon - otkrio je Era u emotivnoj ispovesti. 

Foto: Informer

 

Ni pevačica Seka Aleksić nikada nije krila da je odrasla u siromaštvu. Ona je pre par godina za jedan bosanksi list otkrila kroz kakve muke su prošli njen brat, majka i ona kao izbeglice iz rata, te navela da je bilo perioda kada kao dete nije imala ni za užinu. 

-Vrlo mlada sam počela da nastupam kako bih pomogla majci da se izvučemo iz teškog života u koji smo zapali zbog rata. Ona i brat su išli na svaki moj nastup, a imala sam sreću da sam uvek imala muzičare koji su o meni brinuli kao o najrođenijoj - ispričala je Seka i dodala da je bilo situacija kada je ostajala bez dinara: 

-Nije me bilo sramota što nikada nisma imala za užinu, ekskurziju, sa tim sam naučila da se izborim i zbog toga sam danas jaka i ne dam na sebe i svoje. Živeli smo godinama u sobi koja nam je škola dala da koristimo, spavali smo na strunjačama, a šporet dobili na poklon. Nemanje novca meni danas nije strano i taj osećaj nisma izgubila ni sada kada imam mnogo više. Bila sam srećna i tada i sada, to nije stanje mog novčanika, nego duha - istakla je pevačica. 

Foto: ATAIMAGES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20