• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dimitrijević

26.07.2023

14:20

(VIDEO) Severina skrnavila Njegošev lik i delo! Besramno podizala i pokazivala gole noge usred manastira

shutterstock

Estrada

(VIDEO) Severina skrnavila Njegošev lik i delo! Besramno podizala i pokazivala gole noge usred manastira

Podeli vest

Kompromitovana hrvatska pevačica Severina Vučković nastupila je na proslavi povodom 210 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

Skandalozan i bogohulni performans crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, održan je u lapidarijumu Biljarde na Cetinju.

Naime, prvobitna zamisao bila je da se predstavi grafička mapa ''Oreol mikrokozma'' i performans ”Noć skuplja vijeka” u slavu 210 godina od rođenja Njegoša, a za ovu priliku angažovana je kontroverzna hrvatska pevačica Severina Vučković, što je izazvalo opšte negodovanje Njegoševih Crnogoraca.

Iako se splitska pevačica na sceni pojavila, na prvi pogled ''čedna'' i ''nevina'', Severina je počela da se neartikulisano baca i uvija po bini, dok je haljinu sve vreme podizala i besramno otkrivala svoje gole noge.

Severinin skandalozni performans doveo je do toga da javnost ostane zgrožena prizorom, a uveliko se komentariše da se na ovakav način skrnavi Njegošev lik i delo. Još pred samu najavu performansa deo javnosti je ostao zatečen činjenicom da će doći do ovoga, a brojne ugledne ličnosti su odmah reagovale, poput predsednika Književnog društva ''Njegoš'' iz Nikšića, Milutin Mićović.

Foto: ATAIMAGES

Severina

- Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se hlebom hrane. Ali da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao "Luču" i "Gorski vijenac" i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa Dimitrije Popović polacmanjeni je Crnogorac u svoj svojoj visokokotiranoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim mučeništvom, ali na tim slikama ne nazire se nigde odsjaj Njegoševe "iskre besamrtne" - rekao je pred performans za srpske medije Milutin Mićović, pa  te objasnio, da baš "zato on i može taj bogohulni performans da smešta u Biljardu s pevačicom koja širi narkozu telesne sablazni, jer je možda to za njega vila krotkim hodom koja leti":

Foto: ATAIMAGES

Severina

- Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije, koji ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i mučeništvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u "smrtnu prašinu", pa onda svojski da se provesele.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12