• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2024

12:15

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Histerija Zapada, napad na Srbiju i herojska borba Vučića

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Histerija Zapada, napad na Srbiju i herojska borba Vučića

Podeli vest

Posle osvajanja Avdejevke, ruske vojne snage napreduju skoro celom dužinom ukrajinskog ratišta, posebno prema Harkovu.

NATO je postavio svoje „crvene linije" i preti da će se u slučaju njihovog nepoštavanja umešati u ukrajinski sukob, a načelnik Združenog generalštaba SAD izjavio je da raspoređivanje stranih trupa u Ukrajini izgleda neizbežno. Moskva, sa svoje strane, povodom nedavnog masovnog napada na ruske regione, upozorava Zapad da se igra vatrom.

Amerika je započela neviđeni i najgrublji trgovinski rat protiv Kine, namećuči ogromne carine na kinesku robu i tehnologiju. Na Bliskom istoku sve vri, sukob u Gazi ne jenjava, a napadi Huta u Crvenom moru ugrozili su globalnu trgovinu.

Multipolarni svet usmeren protiv geopolitičkih i ekonomskih interesa SAD i zapadnih zemalja postaje sve vidljiviji. Zapad je skinuo maske i pokazuje da su prazna ljuštura njegove priče o ljudskim pravima i međunarodnom javnom pravu. Svet je u klasičnoj Tukididovoj klopci, kao u vreme kada je nagli uspon Atine zapretio tada vladajućoj Sparti i doveo do rata. Planeta je na ivici Trećeg svetskog rata i jedina brana je svest o opasnosti od nuklearne apokalipse. 

Zato je tako snažan napad na Vučićevu nezavisnu i vojno neutralnu Srbiju, pre svega iz američkih, nemačkih i britanskih centara moći, kao i iz jezgra globalističke duboke države na Zapadu. Rat u Ukrajini će se završiti pregovorima, to je neminovnost. Zapadu je neophodno da „nezavršeni posao" oko tzv. Kosova privede kraju i na taj način poništi Putinovu pravnu argumentaciju oko pripajanja Krima i Donbasa matici Rusiji.

Odlaganje prijema KiM u punopravno članstvo u Savet Evrope dovelo je do histeričnih reakcija inostranih srbomrzitelja. Nemac Mihael Rot, mentor srpske opozicije, na svom X nalogu ogorčeno piše: „Sranje! Evropa će sve više gubiti uticaj na Zapadnom Balkanu". Amerikanci iz naftalina vade Ahtisarijev plan za KiM, poručujući time da su nevažeći svi dosada potpisani dogovori i dokumenta, počev od Briselskog sporazuma. 

Smetnja kolektivnom Zapadu je i Republika Srpska i zato se pokušava rušenje Dejtonskog sporazuma. Uporno se gura rezolucija o Srebrenici i traži se da se ona usvoji preglasavanjem u UN. Očigledno je da je u pitanju politička deklaracija sa ciljem da se srpski narod, najstradalniji narod današnje Evrope, proglasi za vinovnika genocida. To je samo polazna stanica za stvarni cilj - da se ukine RS, obezbedi da BiH bude centralistička država i na taj način pruži podrška Zapada muslimanskom narodu na prostoru Zapadnog Balkana. To je očigledna kompenzacija za njihova zlodela učinjena u Iraku i Libiji i trajne geopolitičke interese na Bliskom istoku.

Beskompromisno i hrabro Vučić se usprotavio svetskim moćnicima, naviklim na apsolutnu poslušnost malih zemalja i njihovih lidera. On ne razmišlja pri tome o svojoj političkoj karijeri, pa čak ni i o svom životu. Zapad će izglasati rezoluciju, ali uz mnogo napora i mnogo borbe. Lagaće Zapad da nema kolektivne krivice i da krivica može biti samo individualna, a pritom je Srbija još pre 15 godina isporučila sve Srbe, sve individue koje su tražili. I Vučić je potpuno u pravu kada kaže da rezolucija nije postigla cilj: „Oni su podelili svet. Oni ovo izazivaju uvek". I posebno kada kaže da „Srbi ne smeju da kažu da sa nečim nisu saglasni, nego moraju da pognu glavu, da ćute i da trpe udarce po glavi". I u pravu je kada očekuje da će se na sednici UN videti rađanje jednog novog sveta i poretka, jer će značajan broj zemalja govoriti i glasati slobodno. 

Ovakav stav Vučića izaziva paničnu nervozu i bes - od džihadističkog kvazimedija "Slobodna Bosna", do hrvatskog "tiska" i šolakovskih medija. Proključali su i domaći antisrbi i prozapadnjaci. Mladi natovac u nemačkom Bundestagu sramno napada na Srbiju, tražeći pomoć Nemaca da se bore "protiv kosovskog mita i toksične ideologije". Stari natovac piše o "koliziji Srbije sa Zapadom", zahtevajući da se izabere strana (za njega naravno zapadna strana) u slučaju da padne "gvozdena zavesa između Zapada i političkih i ideoloških saveznika Kremlja". A kada na sve to Vučić najavi da će zbog donošenja rezolucije o Srebrenici naša zemlja tražiti donošenje rezolucije o stradanju

Srba od Nemaca u Drugom svetskom ratu, kao i od Hrvata u Jasenovcu i ustaškoj NDH, predsedniku Srbije stižu mu najgore uvrede i otvorene pretnje smrću. Donošenje rezolucije o Srebrenici biće snažan iskorak u reviziji istorije i rezultata Drugog svetskog rata. Valjda je svakom sada jasno zašto je Nemačka istrčala tako duboko kao glavni sponzor rezolucije.

P.S. Aleksandar Vučić: „Mi jesmo jedinstven narod i to nam nikada neće moći da oduzmu. Više od 200 godina to pokušavaju i nisu uspeli da promene".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija