• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.05.2024

13:25

U Subotici održan pomen i odata počast Jovanu Dimitrijeviću – prvom Srbinu koji je obavljao funkciju gradonačelnika ovog grada

Grad Subotica

Društvo

U Subotici održan pomen i odata počast Jovanu Dimitrijeviću – prvom Srbinu koji je obavljao funkciju gradonačelnika ovog grada

Podeli vest

Povodom obeležavanja 175. godišnjice osnivanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, kroz sećanje na advokata Jovana Dimitrijevića koji je te 1849. godine nekoliko meseci bio gradonačelnik Subotice – kao prvi Srbin koji je obavljao tu funkciju u ovom gradu – danas je održan pomen na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Pomen, održan na dan istorijske Majske skupštine – koja se održala 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima – na kojoj su svoj glas za donošenje odluke o osnivanju Srpske Vojvodine tada dali i mladi pravnici Jovan Dimitrijević i Svetozar Milutinović, kao predstavnici srpskog naroda Subotice, služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke. Počast Jovanu Dimitrijeviću je, polaganjem venca na njegovo grobno mesto, odao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio kako se danas sećamo onog koji je, nakon teške borbe srpskog naroda na ovim prostorima za odbranu svoje vere, identiteta i slobode – dobio priliku da, u avgustu 1849. godine postane prvi Srbin koji je obavljao dužnost gradonačelnika Subotice.

„Političke okolnosti su odredile da njegova služba traje tek nekoliko meseci, ali simbolički značaj njegovog imenovanja bio je veoma značajan za sve buduće znamenite gradske delatnike, koje je srpski narod iznedrio u našem gradu“, istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Naveo je da je nakon odlaska sa mesta gradonačelnika Jovan Dimitrijević nastavio da se bori za prava, kulturno uzdizanje i napredak subotičkih Srba, pa je postao jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske čitaonice 1862. godine.

„Njegova supruga Milica, koja takođe ovde počiva, bila je preko dvadeset godina predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja, osnovane 1875. godine. Svoj doprinos porodica Dimitrijević dala je i kroz Jovanovog oca, sveštenika Iliju, koji je bio prvi paroh crkve Svetog Dimitrija u Aleksandrovu; zatim Jovanovog sina Bogdana, koji je bio član Skupštine grada, finansijski stručnjak i potpredsednik Crkvene opštine. Njihova porodična kuća, izgrađena 1881. godine, i danas je jedna od najlepših palata subotičkog Korzoa“, kazao je Bakić.

Dodao je da se danas ne odaje počast samo jednom čoveku koji je služio Subotici kratko vreme kao gradonačelnik.

„Mi vrednujemo njegov lični i porodični doprinos srpskom identitetu i kulturi u našem gradu, jer bez njih Subotica ne bi bila ono što jeste – mesto susreta i slobodnog razvoja različitih nacionalnih kultura“, naglasio je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

On je podsetio da je Srpska čitaonica, čijem osnivanju i ustrojstvu je toliki doprinos dao Jovan Dimitrijević, strašno postradala tokom Drugog svetskog rata, kada je okupator uništio najveći deo književnog fonda, ali da je i nakon toga istrajala u svom radu, da bi bila prisilno ugašena tek 1959. godine.

„Sramni zaborav je od tada uglavnom prekrivao njen rad i ime njenog prvog predsednika i prvog Srbina gradonačelnika Subotice, kome nikada nije odata zaslužna počast od zvaničnog grada. Na znameniti dan Majske skupštine u kojoj je učestvovao, ispravljamo tu ogromnu nepravdu. Zvanično polažemo vence na grob koji je, do pre nekoliko meseci, bio u veoma lošem stanju. Na predlog udruženja ’Arsenije Čarnojević’, uz saradnju Srpske pravoslavne crkvene opštine, spomenik je obnovilo naše Javno komunalno preduzeće „Pogrebno i Javno komunalno preduzeće ’Čistoća i zelenilo’“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Time Grad Subotica, podvukao je, izražava svoje poštovanje počivšem gradonačelniku Dimitrijeviću i nameru da izađe u susret svima koji žele da se mesta gde počivaju znameniti Subotičani sačuvaju i postanu „kolevke novih snaga“ za budućnost našeg grada.

„Za njegovo bolje sutra, koje zna kome da bude zahvalno za sve dobro i plemenito što je urađeno juče, pre pet ili 175 godina. Neka je večna slava Jovanu, Iliji, Milici i Bogdanu Dimitrijeviću“, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Počast Jovanu Dimitrijeviću je, polaganjem venca na njegovo grobno mesto, odao i predsednik Upravnog odbora Udruženja Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“, Slobodan Milošev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija