• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.05.2024

15:11

Subotica: Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao obeležavanju Dana Srednje medicinske škole

Grad Subotica

Društvo

Subotica: Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao obeležavanju Dana Srednje medicinske škole

Podeli vest

Subotička Srednja medicinska škola danas je, brojnim aktivnostima, obeležila Dan škole - 12. maj, i organizovala Dan otvorenih vrata za sve učenike osmih razreda osnovnih škola i njihove roditelje koji su želeli da se upoznaju sa radom ove obrazovno-vaspitne ustanove.

Svečanosti u ovoj školi, koja je počela sa radom sredinom 1958. godine u Subotici i čiji je osnovni zadatak bio spremanje i usavršavanje učenika za medicinske sestre zdravstvenih i zdravstveno socijalnih ustanova i patronažnu službu, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćujući se prisutnima u atrijumu te škole, Srednjoj medicinskoj školi čestitao 66. godišnjicu postojanja i poželeo puno uspeha u daljem radu.

- Danas sam imao zadovoljstvo da sa direktorkom škole i njenim saradnicima obiđem kabinete u Srednjoj medicinskoj školi i vidim mlade i talentovane učenike koji je pohađaju kako, zajedno sa svojim profesorima, izvode vežbe po kabinetima i kako, s obzirom na to da je danas i Dan otvorenih vrata, svoje znanje prezentuju gostima iz drugih škola. Deca koja pohađaju ovu školu odabrala su jedan human i jako odgovoran poziv prema kome imam veliko poštovanje. Razlog tog mog velikog poštovanja su, pre svega, herojska dela medicinskog osoblja Opšte bolnice Subotica i Doma zdravlja Subotica tokom pandemije Kovida-19, kada su ne retko svoje živote žrtvovali da bi spasili živote svojih sugrađana i pomogli im u najtežim mogućim situacijama. To, ponoviću i ovom prilikom, nikada ne smemo da zaboravimo - naglasio je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

On je učenicima Srednje medicinske škole poželeo da uspešno završe smerova za koje su se opredelili i da u budućnosti ostvare sve svoje snove i želje, a nastavnom osoblju škole izrazio zahvalnost što đacima prenose svoje stručno znanje i što se trude i preduzimaju sve da od njih naprave i dobre ljude.

- Osnova svega je da budete kvalitetan čovek, a svi ostali rezultati grade se na tim temeljima. Iskoristiću ovu priliku i da navedem neke poteze lokalne samouprave koja izuzetnu pažnju poklanja mladim ljudima, naročito u oblasti obrazovanja. Od 2016. godine do današnjeg dana sa sva tri nivova vlasti, znači republičkog, pokrajinskog i lokalnog, u adaptaciju, rekonstrukciju, opremanje srednjih i osnovnih škola uložena je jedna milijarda i 90 miliona dinara, što je, svakako, podatak za divljenje. Što se Srednje medicinske škole tiče, lokalna samouprava se trudila da pomogne, prema svojim mogućnostima i prioritetima. Konkretno, obišli smo i ovaj tavanski deo škole koji je nekada bio u zapuštenom stanju, a koji je sada, nakon rekonstrukcije za koju je izdvojeno pet miliona dinara, pretvoren u jednu multifunkcionalnu učionicu gde će se sprovoditi razne vrste nastave. Unutrašnjost škole skoro je kompletno okrečena, postavljena je i led rasveta u koju je uloženo šest miliona dinara, a zamenjena je i ograda - naveo je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da lokalna samouprava, pored Srednje medicinske škole, vodi računa i o svim drugim školama u ovom gradu. 

- U proteklom periodu, kada je reč o ulaganjima u obrazovno-vaspitne ustanove, najveća ulaganja imali smo u Hemijsko-tehnološkoj školi. Za opremanje trening-centra u Tehničkoj školi 'Ivan Sarić' država je opredelila sredstva u visini od 75,6 miliona dinara, uredili smo neke stvari i u Muzičkoj školi, a imamo i uređen objekat Politehničke škole u Harambašićevoj ulici. Nastavićemo tim tempom, jer su nam mladi prioritet. Mladi ljudi su naše bogatstvo, bogatstvo ovoga grada i trudićemo se da imaju optimalne uslove za nastavu. Na kraju bih još jednom Srednjoj medicinskoj školi čestitao Dan škole, da i u budućnosti postižete dobre rezultate, proizvodi dobre i stručne kadrove i da kadrovi nakon završetka školovanja ostanu u Subotici - poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Direktorka Srednje medicinske škole Natalija Trbović Toljagić je kazala da se 12. maja, na datum kada je 1820. godine rođena Florens Najtingel - engleska bolničarka i začetnica modernog sestrinstva koja je otvorila prvu školu za bolničarke - obeležava dan ove škole. Ona je podsetila da se od 1965. godine taj dan obeležava kao Međunarodni dan medicinskih sestara i dodala da se 12. maja 1671. godine upokojio vladika Vasilije, u narodu dobro znan kao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, čije isceliteljske moći, kako se veruje, traju i dan-danas.

- Tako se kroz godine i u ovoj zgradi prepliću znanje, empatija, humanost, vera i mala čuda. Danas smo otvorili i naša vrata kako bi svi imali mogućnost da vide gde se obrazuju i vaspitavaju budući beli mantili. Medicinske sestre, fizioterapeuti, kozmetičari, stomatološke sestre, ginekološko-akušerske sestre, gde dete postaje čovek, spreman da pomogne drugom - rekla je, između ostalog, Natalija Trbović Toljagić.

U Srednjoj medicinskoj školi u Subotici nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Škola je, takođe, otvorena i za obrazovanje odraslih kroz prekvalifikaciju i specijalizaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija