• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.04.2024

12:40

Izraelski ambasador u Srbiji tvrdi: Iran je opasnost ne samo za moju zemlju, već i za ceo svet! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Izraelski ambasador u Srbiji tvrdi: Iran je opasnost ne samo za moju zemlju, već i za ceo svet! (VIDEO)

Podeli vest

Ambasador države Izraela u Srbiji Jahel Vilan, govorio je o sukobu Irana i Izraela, ali i opašnošću sa kojom se suočava ceo svet zbog potencijalnog raspirivanja žarišta na Bliskom istoku.

Ambasador države Izraela u Srbiji Jahel Vilan ističe da Iran mora da bude kažnjen i da se Islamska revolucionarna garda označi kao teroristička organizacija.

- Iran je hiljadama kilometara udaljen od Izraela, a napao nas je velikom silinom. Glavne posledicce će biti da će Iran biti kažnjen i da to ne ponovi. Pretpostavljam i nadam se da Izrael neće sam da preduzme mere protiv Irana, već i da će međunarodna zajednica pomoći. Islamska revolucionarna garda mora da se označi kao teroristička organizacija - rekao je Vilan.

Prema rečima izraelskog ambasadora Iran nabavlja oružje za masovno uništenje, jer želi da uništi državu Izrael.

- Iranu ne sme da se dozvoli da se dočepaju oružja za masovno uništenje i moraju da mu se uvedu sankcije. Mislim da je ovo poslednji poziv za uzbunu za svet. Iran poziva na uništenje države Izrael, a u isto vreme želi da nabavi naoružanje za masovnu destrukciju što će im pomoći u uništenju države Izrael. Moramo im odgovoriti akcijom i smelim merama protiv njih. Nažalost stav Rusije je veoma negativan i imamo to novo savezništvo Rusije i Irana i Rusija je važan igrač, pa bi morala da bude odgovorna - kazao je Vilan.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Jahel Vilan

Naš sagovornik dodaje da je Izrael imao legitimnu metu u Damasku, ali i priznaje da su stradali civili u Gazi i da sa druge strane Izrael radi sve po međunarodnom pravu.

- Ne znam ko je odgovoran za napad na konzulat u Damasku, ali je meta bio čovek koji je bio organizator iranskog snabdevanja oružjem. Taj čovek je bio umešan u naoružavanje Hezbolaha i u napad na Izrael. Moram da priznam da je istina da su stradali civili u Gazi. To je normalno u ovakvom načinu ratovanja, jer neprijatelj koristi civile kao živi štit. Kriju se pod zemljom, a šalju civile na prvu liniju. Sve radimo u skladu sa međunarodnim pravom, sa svešću kako da sprečimo civilne žrtve u pojasu Gaze - objasnio je Vilan.

Jahel Vilan tvrdi i da je ceo svet u opasnosti zbog Irana.

- Smatramo da je izuzetno bitno da poruke Ujedinjenih nacija ne ostanu samo na rečima. Iranci krše rezoluciju 1201, jer krše rozoluciju o naoružavanju. Iranski raketni program dugo traje i bojim se da svet ne zna šta sve Iran poseduje. Svi na svetu moraju da shvate da je ovo pretnja za ceo svet, ne samo za Izrael - zaključio je ambasador Izraela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija