• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politiko

21.05.2024

22:20

Svađa na evropskoj desnici! Marin le Pen ne želi da sedi sa AfD-om u Evropskom parlamentu

EPA

Vesti

Svađa na evropskoj desnici! Marin le Pen ne želi da sedi sa AfD-om u Evropskom parlamentu

Podeli vest

Manje od tri nedelje pre izbora za EU čini se da evropskoj desnici prete podele nakon što su iz francuskog Nacionalnog okupljanja saopštili da ne žele da sede u istoj grupi u Evropskom parlamentu kao i Alternativa za Nemačku (AfD).

- Posle nedavnih izjava AfD-a, nećemo sedeti sa njima tokom sledećeg mandata u Evropskom parlamentu - rekla je poslanica i portparolka kampanje Nacionalnog okupljanja Karolin Parmentije za "Politiko".

Francuska partija, koju predvodi Marin le Pen, provela je godine pokušavajući da privuče umerenije birače i distancira se od svoje krajnje desničarske prošlosti, dok AfD zauzima sve tvrđe stavove, navodi taj portal.

I francuska i nemačka stranka su članovi grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, za koju se predviđa da će povećati podršku na izborima u junu. Parmentije nije precizirala da li Nacionalno okupljanje planira da napusti ID ili će tražiti isključenje nemačke stranke.

- Ovo neće imati uticaja na ID u budućem mandatu, jer imamo pripadnike iz dovoljno država da zadržimo našu političku grupu - rekao je savetnik Le Penove, koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: EPA

Marin Le Pen i Emanuel Makron

- Obavestili smo naše saveznike da ne želimo da sedimo sa njima (AfD) u novom sazivu parlamenta.

Francuska odluka usledila je nakon intervjua sa Maksimilijanom Krahom u italijanskom dnevniku "Republika" u kojem je vodeći kandidat AfD rekao da "nikada neće reći da je bilo ko ko nosi SS uniformu automatski kriminalac", pozivajući se na nemačkog romanopisca Gintera Grasa, koji je kasno u životu priznao da se pridružio Vafen-SS kao tinejdžer.

Krahov pomoćnik je rekao da ne može da komentariše jer ne zna šta francuska delegacija namerava da uradi.

- Ne smatramo Gintera Grasa kriminalcem - dodao je pomoćnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija