• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2024

18:00

Ove stvari nikad nemojte da radite u vreme grmljavine! Mogu biti opasne

Shuterstock

Zanimljivosti

Ove stvari nikad nemojte da radite u vreme grmljavine! Mogu biti opasne

Podeli vest

Oluja sa grmljavinom može biti veoma opasna, posebno ako tokom nje radite određene stvari.

Zanimljivo je da se 73 posto smrtnih slučajeva od udara groma dogodi u junu, julu i avgustu, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Grmljavine su tokom leta češće zbog prekomerne vlage u vazduhu i atmosferske nestabilnosti, koje su okidač za jaku kišu, grmljavinu, munje, jake vetrove, pa čak i grad.

Postoji i nekoliko veoma opasnih stvari koje ne treba raditi tokom grmljavine.

1. Približavati se vodi bilo koje vrste

Verovatno već znate da voda provodi struju i da je kupanje na otvorenom tokom grmljavine opasno. Ali mnogo manje ljudi shvata da izvori vode u njihovim domovima takođe mogu predstavljati rizik po njihovu bezbednost.

Nikada ne bi trebalo da se tuširate ili kupate, perete sudove ili imate bilo kakav drugi kontakt sa vodom u svom domu tokom oluje.

 "Grom može da putuje kroz vodovodne instalacije zgrade. Rizik od prolaza groma kroz vodovod može biti manji kod plastičnih cevi nego kod metalnih cevi. Međutim, najbolje je izbegavati svaki kontakt sa vodovodom i tekućom vodom tokom grmljavine kako bi se smanjio rizik od šoka“,naveli su stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Foto: Shuterstock

 

2. Koristiti elektroniku

Uključena elektronika je još jedan izvor opasnosti tokom grmljavine. Zato nikada ne bi trebalo da dodirujete ništa što je uključeno u električnu utičnicu, uključujući računare, fiksne telefone, televizore, sisteme za igre, mašine za pranje i sušenje, peći ili druge uređaje.

Takođe, strujni udar može oštetiti vašu elektroniku čak i ako je vaš uređaj isključen.

3.Približavati se kaminu

Kamini su još jedan neočekivani izvor opasnosti u kući tokom grmljavine.

Mnogi delovi kamina su napravljeni od metala i mogu da provode struju sve do dimnjaka do kuće.

Isto tako, ako je oluja vetrovita, trebalo bi da izbegavate da koristite kamin kako se dim ne bi vratio u sobu.

Foto: Shuterstock

 

4. Ostati napolju

Kad zagrmi, uđite u kuću.

Važno je da se odmah sklonite u bezbednu zgradu ako znate da se sprema grmljavina. Posebno je važno da ne stojite na povišenim ili otvorenim prostorima gde je vaše telo najviša tačka, kažu stručnjaci.

Munje privlače visoke tačke, a ako ste napolju, na praznom parkingu ili na nekom drugom širokom otvorenom prostoru, grom može da vas iskoristi kao put do zemlje.

 Kada ste u zatvorenom prostoru, držite se dalje od prozora, vrata, dvorišta i garaža sa betonskim podovima jer beton može da provodi struju.

Foto: Shuterstock

 

 

5. Ležati na podu

Ako se nađete na otvorenom tokom grmljavine bez pristupa bezbednom skloništu, stručnjaci predlažu da čučnete u položaj nalik lopti sa zavučenom glavom i rukama preko ušiju.

Držeći svoje telo nisko, manja je verovatnoća da ćete biti pogođeni gromom.

Nikako nemojte ležati na podu. Mokra zemlja ili pod mogu da služe kao provodnik, a smrtonosne struje električne energije izazvane gromovima mogu da putuju horizontalno u rasponu od 500 metara.

6. Približavati se drveću

Dok široki otvoreni prostori mogu da vas učine verovatnijom metom groma, šumovite oblasti predstavljaju drugu vrstu pretnje.

Naime, samo drvo može da padne na vas, ili grane sa drveća. Ako se sklonite ispod drveta, grana može da padne na vas i da vas povredi.

Zbog toga je najbolje da se sklonite ispod najnižeg drveta koje možete pronaći jer je najmanja verovatnoća da će ga udariti grom. Takođe, imajte na umu da koren drveta može da provodi struju, pa izbegavajte da stojite na njemu.

7. Približavati se telefonskim stubovima ili dalekovodima

 Slično drveću, telefonski stubovi i dalekovodi su dve uobičajene visoke tačke koje mogu privući gromove.

Veoma su opasni i porušeni stubovi, pa je najbolje da ih se klonite.

Foto: Shuterstock

 

8. Zaboraviti da unesete stvari u kuću

Pre nego što počne oluja, važno je da osigurate sve predmete u svom dvorištu, kao što su suncobrani na terasi ili kante za đubre.

Oluja lako može da oduva  razne predmete, koji mogu da udare i povrede nekoga. 

Foto: Shuterstock

 

 

9. Pustiti kućne ljubimce sa povoca

Ako neočekivana oluja počne dok ste napolju sa svojim psom, važno je da psa držite na povocu i da on odmah uđe u kuću.

Kućni ljubimci mogu biti preplašeni glasnom grmljavinom i mogu se ponašati neočekivo. Čak i dobro istrenirane životinje treba držati na povocu kada su napolju kako ne bi pobegle kada se uplaše ili reagovale na neki drugi neuobičajeni način, prenosi Best Life.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija